Wim te Groen tijdens de opnames van zijn eerst CD in Tivoli Vredenburg
Wim te Groen tijdens de opnames van zijn eerst CD in Tivoli Vredenburg Foto: Ork de Rooij – Ork Fotografie

Componist bereikt heel Europa via YouTube live concert vanuit klein Fries dorpje

Cultuur

EXMORRA - Wim te Groen streamt vanuit het Friese dorpje Exmorra binnenkort voor de derde keer een online concert. Ditmaal vindt er op woensdagavond 20 mei een 2 uur durend solo piano concert inclusief Canto Ostinato van een uur.

Wat de concerten die Wim organiseert uniek maakt is het recreëren van een bal en het bieden van een kijkervaring. Dit maakt zijn concept onderscheidend van de vele online streams die ondertussen beschikbaar zijn. Veel artiesten hebben het internet gevonden om toch contact te kunnen blijven houden met hun publiek. De Corona-crisis is van grote impact op de inkomsten van artiesten.

Balfolk meets Canto Ostinato
Woensdag 20 mei om 20:00 uur zal een twee uur durend solo concert worden opgevoerd. Hiervoor zijn tickets verkrijgbaar vanaf 5 Euro. Een week eerder op 13 mei om dezelfde tijd zal er via de Facebook van “wimtegroen.artist” een korte gratis sneak preview worden gegeven.

Het concert op YouTube biedt een uitstekende beeld en geluidskwaliteit. Het concert wordt live gestreamd vanuit de kleine studio in Exmorra. Tijdens het concert zal er tevens diverse kunst live gemaakt worden door artiesten uit verschillende landen. Droom weg bij de heerlijke eigen composities van Wim te Groen of het meditatieve Canto Ostinato, door Wim zelf gearrangeerd voor één piano.

Balfolk
Balfolk is een stroming in de Folk muziek waarop op social avonden live wordt opgetreden en het publiek West-Europese volksdansen danst. Het eerste concert dat Wim organiseerde met collega muzikant Wouter Kuyper (diatonische accordeon) was een groot succes. Mensen uit 10 verschillende landen keken en danste mee. Bij de opvolgende concerten werd tevens gebruik gemaakt van de beelden van dansers en werden er tekenaars betrokken in de stream. De bezoekers van het concert gaven aan zich weer met elkaar verbonden te voelen ondanks de afstand.

Wim te Groen
De in Friensland geboren en getogen Wim te Groen speelt al sinds zijn jeugd piano en schrijft hij zijn eigen muziek. Folk muziek wordt vaak als zeer traditioneel gekarakteriseerd. De muziek van Wim is duidelijk romantisch-klassiek geïnspireerd en kenmerkt zich door een romantische en breekbare sfeer neer te zetten. Met fragiele melodieën en dynamische hoogtepunten wordt je meegesleept in zijn muziek. Bereid je voor op veel variaties in ritme en dissonanten welke resulteren in Mazurka’s, Scottisches en een boel Walsen. Woensdag 20 mei worden deze naadloos opgevolgd door het hedendaagse klassieke stuk Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt.

Als artiest reisde Wim te Groen voor de Corona crisis al regelmatig door Europa om op te treden. Al vanaf het eerste moment zijn door de overheid concerten en bijeenkomsten verboden waardoor alle geplande optredens zijn geannuleerd. In de Balfolk scene was hij een graag geziene gast en speelt hij op mening Nederlands bal. Nu het publiek niet meer naar bals kan komen heeft hij besloten op te treden in ieders woonkamer waarbij zijn trouwe fans toch nog kunnen dansen.

Ga voor het bestellen van kaarten naar https://livestream-wimtegroen.peggypay.com.
Op woensdag voor het concert wordt de link toe gemaild waar het concert te volgen is.

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 3 minuten geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00