Désirée van Dijk-Attema
Désirée van Dijk-Attema Foto: RondOm Vandaag

Geen onderwerp

Column

Een stukje schrijven voor Rondom. Het voelt heel raar in de huidige wereld, waarin alles wordt beheerst door de gevolgen van het coronavirus. 

In mijn agenda zie ik items staan die niet of waarschijnlijk niet meer doorgaan. Feestjes, concerten, weekendjes weg en vakanties. En het ene mis je meer dan het ander. Niet meer af kunnen spreken met vrienden en familie valt mij zwaar. Een dementerend familielid steeds weer uitleggen dat we echt niet mogen komen zelfs loodzwaar. 

Natuurlijk bellen we, al dan niet met beeld, maar het vervangt het persoonlijke contact niet. En die anderhalve meter afstand zorgt ervoor dat je die uitgestoken hand niet kunt aannemen en een omhelzing zit er al helemaal niet meer in. 

Het zet je met beide benen op de grond. Mij in ieder geval wel. Er zijn zoveel dingen in mijn leven die onbelangrijk zijn geworden. 

Ik heb zeker twee weken nodig gehad om het beklemmende gevoel in mijn hoofd en lijf een beetje kwijt te raken. Het kost moeite om het nieuws wat steeds maar weer tot je komt te verwerken. Beperkt beschikbare ic-bedden, onvoldoende beschermingsmiddelen, kwetsbare mensen, ondernemers met grote zorgen, je eigen gezondheid. Het gaat maar door en we weten niet hoe lang.

En misschien is dat wel dat wat mij het meeste moeite kost. Niet weten hoe lang het duurt voordat ik dierbaren weer in de armen mag sluiten zonder gevaar voor hun of mijn eigen gezondheid. 

Met mijn collega’s heb ik afspraken gemaakt over onze eigen sociale contacten en die van onze gezinsleden. Onze zorg voor de ouderen die in Aldlânstate wonen brengt met zich mee dat we ook van onze naasten de grootste voorzichtigheid vragen. Je wilt echt niet dat mensen ziek worden, omdat jezelf onverstandig was. 

Iedere vrijdag komen we even bij de senioren thuis om iets lekkers te brengen en elkaar op veilige afstand te zien. En wat valt het hen zwaar om niets meer samen met medebewoners te ondernemen. Heel veel mensen krijgen geen bezoek meer, omdat dat verstandiger is. Moed houden, betere tijden komen heus, houd afstand, blijf thuis en blijf gezond!

Désirée van Dijk-Attema

Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19
Afbeelding
4 tips voor effectief time management binnen jouw bedrijf Algemeen 9 apr, 11:10