woensdag 23 september, 2020 04:12
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto: Geertje Anke Bouma

'Kanker leerde mij: Liefde draagt alles'

SNEEK - Volgens de cijfers krijgt één op de drie Nederlanders ooit kanker. Geertje Anke Bouma uit Oppenhuizen kreeg vorig jaar de gevreesde diagnose. Bij haar vonden ze kankercellen in de lymfeklieren en achter op haar tong. De dag voordat ze uitslag krijgt of ze geheel kankervrij is, vertelt ze haar verhaal aan Rondom Sneek.

"Kanker is afschuwelijk. Ik heb nooit iets gevoeld, ik kon alles nog doen en toch was ik ziek. Het is een verraderlijke sluipmoordenaar. De behandeling is wel heftig. Ik kreeg chemotherapie en 35 bestralingen. Uitvoorzorg plaatsten ze een PEG sonde, die ik na 2 weken al moest gebruiken, omdat ik een zoute smaak in mijn mond had en niet goed meer kon slikken. Zo bleef ik op gewicht. Zes weken na de behandelingen kon ik weer met de pot mee eten, daar was ik heel blij mee. Chemo is goed voor de kanker om de cellen dood te maken, maar slecht voor de mens. De behandeling op zich valt mee, maar de gevolgen zijn wel vervelend."

"Mijn stem is anders dan voorheen en mijn gehoor is minder goed. Mijn mond is nog steeds droog en als ik geen water in de buurt heb dan plakt mijn mond al heel snel aan elkaar. Je smaak gaat weg, je krijgt minder eetlust. Je bent ontzettend moe en kan geen prikkels meer verdragen. Geen muziek, geen tv, je bent echt alleen bezig om beter te worden. Tijdens de bestraling moet je heel stil liggen. Ik kreeg een masker over mijn hoofd en schouders en werd vastgelegd met zes klemmen. Dit om zo noukeurig mogelijk te kunnen bestralen, maar het is lastig om een half uur zo beknelt te liggen.

"Toch was kanker niet alleen maar een nare ervaring. Tijdens mijn behandeling en daarna heb ik zoveel liefde mogen ervaren. Mensen komen langs met bloemen, bemoedigende kaartjes, geluks hartjes, een luisterend oor, ik heb zoveel kaartjes gekregen, echt bijzonder. Kanker leerde mij; liefde draagt alles. Het draait echt allemaal om liefde, liefde voor God,liefde voor elkaar en liefde voor jezelf. Er waren tijden dat ik zoveel pijn had en als er dan iemand kwam die mij verzorgde, die water bracht, dan voelde ik mij zo gedragen.Je moet geen wrok in je hart hebben, geen bitterheid. Mijn man heeft mij zo ontzettend goed bijgestaan in deze tijd, maar ook zoveel andere vrienden, familie en collega's. De Thuiszorg, de dokters en verpleging van het UMCG ziekenhuis, ook zij stonden altijd voor me klaar. Uiteindelijk heeft kanker mij verder geholpen in mijn leven. Dingen uit mijn verleden heb ik los kunnen laten. Ik ben er sterker van geworden. Morgen krijg ik een PET-scan om te checken of ik helemaal kankervrij ben. De rechterkant van mijn lymfen en mijn tong zijn al schoon verklaard, alleen op de MRI van de linkerkant was nog wat vaags te zien. De scan moet hier uiteindelijk duidelijkheid over geven. Het is spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik voel me goed, heb weer energie. Ik voel mij weer zoals voorheen. Als de uitslag morgen positief is dan mail ik gelijk mijn werkgever, ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk! Ik zie het positief in."

De Skulp
Geertje Anke heeft al paar keer het SkulpCafé in Heerenveen bezocht, een bijeenkomst voor mensen die op wat voor manier met kanker te maken hebben, of hebben gehad: "Tijdens de laatste fase van mijn behandeling werd ik emotioneel. Op aanraden van anderen ben ik naar De Skulp gegaan. Hier ontmoet ik mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Ik vind hier een luisterend oor. Het is een prachtige accommodatie en de vrijwilligers zijn ontzettend aardig en deskundig. We hebben plezier met elkaar, en je voelt je gelijk thuis.

Op 27 januari 2020 hoorde Geertje Anke dat alles weg was, er waren geen verkeerde cellen meer te zien God zij dank!

Meer berichten