Chef-kok Ype Hengst samen met partner Robert Giaimo
Chef-kok Ype Hengst samen met partner Robert Giaimo

Friese chef-kok Ype heeft succes in Amerika

Algemeen

Chef-kok Ype Hengst heeft in Amerika verschillende prijzen gewonnen met zijn bijzondere gezonde manier van koken. Hij is samen met partner Robert Giaimo in 1989 hun eigen Silver Diner-restaurant gestart dat inmiddels is uitgegroeid tot 19 restaurants met ruim 1100 mensen personeel. Ook bereikt hij een groot publiek als TV-kok. Zijn succes: groente! En dat in vleeslievend Amerika. Een opmerkelijke prestatie.

Ype is 'nog maar' 69 en bruist nog altijd van de energie. Hij laat mensen zien hoe gezond en fit je kunt zijn dankzij het eten van gezonde en vooral ook lekkere en goed bereide groentes. Hij heeft een smaakvolle gezondheidsmissie in het land van de big burgers en big cokes en zijn methode slaat aan. Hij is TV-kok en bereikt miljoenen mensen met zijn 'plant based meals'. 

"Ik ben geboren in Sneek en woonde achttien jaar in Bolsward, daarna ben ik vertrokken als leerling kok naar Duitsland en Zwitserland. Ik had altijd al wanderlust en wilde ervaringen opnemen. Eerst zou ik naar Zuid Afrika, maar  dat is op mijn 25-ste New York geworden. Mijn vrouw Denise was 21 en onze kleine jongen drie weken." Daar werkte Ype in verschillende functies in verschillende restaurants, deed er volop ervaring op en op zijn 39-ste maakte in 1989 zijn droom van een eigen zaak waar, samen met Robert Giaimo. En dat is uitgegroeid naar 19 restaurants en 1134 medewerkers in 2020. Een echte Amerikaanse droom voor een Friese jongen.

Gezond voor alle leeftijden
Hun eerste Silver Diner openden ze in Rockville, Maryland, in de buurt van Washington DC. Ze transformeerden de traditionele Amerikaanse diner-cultuur, omdat ze zich speciaal gingen richten op gezonde streekproducten, antibiotica-vrij vlees en een uitgebreide selectie aan flexitarische menu's. Alle recepten en menu's zijn ontwikkeld door Ype en zijn gericht op natuurlijke gezonde ingrediënten, op smaak gebracht met natuurlijke kruiden en sauzen en altijd met verse ingrediënten.

"Mensen willen schoner en beter eten, geen voedsel meer uit bevroren bakjes maar terug naar de natuurlijke basics. Ik groeide in Friesland altijd al op met veel groenten en vlees en vis, in Nederland groeide toen alles nog op natuurlijke koeienstront dus puur natuur", lacht Ype. Dan serieus: "Ik vind het geweldig dat duizenden mensen goed eten krijgen in mijn restaurants. Vijftienduizend van de 100.000 maaltijden die we wekelijks serveren zijn plantaardig."

Kids Menu nationaal bekend
Het uitgebreide menu 'Silver Diner Kids' heeft nationale bekendheid gekregen en heeft een model dat is onderzocht en gerapporteerd door Tufts University School of Friedman Voeding Wetenschap en Beleid, in samenwerking met organisatie ChildObesity 180 die zich richt op het voorkomen en herstellen van overgewicht bij kinderen. 

Ype heeft voor Amerika zijn naam veranderd in Ype von Hengst, maar dat is een detail. Hij heeft in de loop der jaren bij verschillende lokale en nationale televisieprogramma's opgetreden. Zijn nieuwste project is een kookboek."Ik ben momenteel een boek aan het schrijven over eenvoudig en goed eten. Dat eten hoeft niet alleen maar weinig calorieën te hebben, maar het gaat vooral over 'clean ingrediënts', natuurlijke ingrediënten die puur natuur en gezond voor de mens zijn."

Silver Diner-restaurant
Chef-kok Ype Hengst samen met partner Robert Giaimo in 1989
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19
Afbeelding
4 tips voor effectief time management binnen jouw bedrijf Algemeen 9 apr, 11:10