Afbeelding

Interessante discussies bij een leesclub in Sneek

Algemeen

Van 25 tot 32 januari is het de nationale dag van de leesclubs. Iedereen weet wel wat een leesclub is, maar dat er ook velen worden georganiseerd in de buurt is voor velen onbekend. Ook in Drachten komen er mensen bijeen om boeken te lezen én te bespreken.

We spraken met Annette, lid van een leesclub in Sneek.

Wat is een leesclub?
Mensen die graag lezen en behoefte hebben om over de gelezen boeken van gedachtes de wisselen met andere lezers starten een leesclub, meestal 6 à 10 deelnemers. Men komt een paar keer per jaar bij elkaar, bij toerbeurt bij iemand thuis. Per keer wordt een boek besproken dat van tevoren bepaald werd, en dat dus iedereen gelezen heeft. Vaak heeft een van de deelnemers de leiding over het gesprek, meestal degene die het boek voorgesteld heeft.

Wat voor boeken worden er gelezen in jullie leesclub?
De meeste leesclubs lezen literaire boeken, maar er zijn ook leesclubs met een thema, geschiedenis of kunst bijvoorbeeld of, zoals bij ons, filosofie. Wij lezen filosofische boeken die we kiezen uit een lijst die ons ter beschikking gesteld wordt door 'Senia', een landelijke organisatie die leesclubs in heel Nederland ondersteunt, onder meer door achtergrondinformatie te verstrekken bij de gekozen boeken.

Wat voor mensen bezoeken jullie leesclub?
Onze leesclub bestaat uit mensen (grotendeels 60 plussers) die graag meer willen weten over filosofie. Sommigen vinden het moeilijk om te kiezen uit het grote aanbod filosofische boeken en het lijkt ons allemaal van toegevoegde waarde om juist bij filosofische boeken in gesprek te gaan over wat je hebt gelezen.

Wat is jouw favoriete boek die jullie afgelopen jaar hebben gelezen?
Mijn favoriete boek van de filosofie leesclub was van Bas Heijne "Onbehagen". Een toegankelijk geschreven en zeer actueel essay waarin Heijne zich afvraagt waar het huidige maatschappelijke onbehagen vandaan komt. Het boek leverde veel stof voor een geanimeerde discussie.

Waarom is het leuk om bij een leesclub te horen?
Ten eerste lees je boeken waarvoor je anders niet per se gekozen had. Ten tweede komen bij een gesprek over een boek in een leesclub altijd aspecten ter sprake die jezelf niet gezien hebt. Vaak ben je het ook oneens, wat altijd voor interessante gesprekken zorgt.

Het is ook een manier om mensen te ontmoeten die dezelfde boeken en thema's interessant vinden.

Is er ruimte in jullie leesclub?
We zijn met zeven deelnemers, zes mannen en één vrouw. Er zou nog wel iemand bij kunnen, maar dan bij voorkeur een vrouw.

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00