vrijdag 18 september, 2020 19:29
Logo rondomvandaag.nl/Sneek

Kunstkerstboom in Friesland populairst

Maar liefst 60% van de Friezen haalt dit jaar een kunstkerstboom in huis. Daarmee wint de kunstboom het van de traditionele naaldboom die bij 25% van de Friezen in de woonkamer staat. Dat blijkt uit onderzoek van bouwmarktketen Hornbach. En of hij nu echt of nep is, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders een kerstboom plaatst. Slechts 11,7% van onze landgenoten viert kerst zonder boom. 

"De kunstkerstboom is dit jaar populairder dan de klassieke naaldboom", licht Maarten Post toe, Marketing Manager van Hornbach Bouwmarkt Nederland. "Uit ons onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders een kunstboom plaatst. 39% gaat voor een echte kerstboom. Geklust wordt er ook: bijna 5% van de Nederlanders bouwt zijn boom helemaal zelf. Van houten latjes bijvoorbeeld." Het onderzoek laat bovendien zien dat de kerstboom bij ruim 60% van de Nederlanders tot 6 januari, met Driekoningen, blijft staan.

Friesland gaat voor stijl en gemak
Gemakkelijk en stijlvol. Dat zijn de redenen waarom Friezen voor de kunstkerstboom kiezen. "Een kunstboom laat geen naalden los, wat een hoop stofzuigen voorkomt", vervolgt Maarten Post. "Bovendien zijn kunstbomen bijna niet meer te onderscheiden van echte bomen." Niet alleen in Friesland is de kunstkerstboom favoriet. Ook in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Zeeland kiest men liever een kunstboom dan een echte kerstboom. Drenthe is verdeeld. Daar kiest 50% voor een echte boom en 50% voor een kunst-variant.

Echte boom vorig jaar favoriet
Vorig jaar was de echte kerstboom nog favoriet onder de meeste Nederlanders. Uit verkoopcijfers van Hornbach blijkt dat de authentieke naaldboom in 2018, zowel on- als offline, meer werd verkocht. De online verkoopcijfers van de bouwmarkt laten zien dat de verkoop van kunstkerstbomen bij HORNBACH nu in week 47 al, met dubbele cijfers gegroeid is vergeleken met vorig jaar.

Duurzaam & goed voor de portemonnee
Het lijkt erop dat inwoners van Friesland er goed aan doen om een kunstboom in de woonkamer te plaatsen. Een goede kunstboom gaat vaak meer dan 10 jaar mee. Door deze langere levensduur compenseert de kunstboom de milieubelasting die de boom tijden de productie heeft opgelopen, zo laat MilieuCentraal weten. Bovendien ben je met een kunstboom op lange termijn voordeliger uit. Kosten voor een kunstboom bedragen eenmalig 50 tot 150 euro, in plaats van 20 tot 40 euro per jaar voor een echte naaldboom. Meer informatie en onderzoeksdata is te vinden op https://www.hornbach.nl/actueel/hornbach-kerstonderzoek/

Over HORNBACH
HORNBACH is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 21.000 medewerkers. HORNBACH is sinds 1997 actief in Nederland en heeft inmiddels veertien vestigingen in ons land. In 2019 riepen consumenten HORNBACH voor de veertiende keer uit tot Beste Bouwmarkt van Nederland. Ook won HORNBACH dat jaar de ABN AMRO Webshop Award Bouwmarkten en werd het MT beloond met de ABN AMRO Retail Executive of the Year Award. Tevens is HORNBACH bij onafhankelijk onderzoek (waarderingsrapport DIY) van GfK al vier keer op rij uit de bus gekomen als best gewaardeerde bouwmarkt. De basis voor de succesvolle HORNBACH-formule zijn de vijf kernwaarden: laagsteprijsgarantie, deskundig advies, competente service, een enorm assortiment (van 120.000 artikelen) en grote voorraden (bij 50.000 artikelen).

Meer berichten