vrijdag 18 september, 2020 19:14
Logo rondomvandaag.nl/Sneek

22 wekenprik voor zwangeren vanaf 16 december gratis bij GGD Fryslân

Vanaf 16 december 2019 komt de 22 wekenprik, de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat zwangeren vanaf dat moment een gratis kinkhoestvaccinatie kunnen krijgen bij de jeugdgezondheidszorgorganisatie in hun regio. Ook bij GGD Fryslân kan dat. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De kinkhoestbacterie wordt verspreid door kleine druppeltjes uit de keel die tijdens het hoesten in de lucht komen. Vooral baby's die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen erg ziek worden door kinkhoest. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 170 baby's met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Een zwangere vrouw kan zich laten vaccineren tegen kinkhoest

De vaccinatie kan gezet worden vanaf 22 weken zwangerschapsduur tot aan het einde van de zwangerschap. De optimale periode is tussen de 22e en de 32e zwangerschapsweek. Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen tegen kinkhoest. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby is dan direct vanaf de geboorte tot de eerste kinkhoest-vaccinatie beschermd tegen kinkhoest. In veel gevallen zal de baby na de geboorte een prik minder nodig hebben. Ook is de zwangere na vaccinatie zelf beschermd tegen kinkhoest en zal dan haar eigen kind niet meer besmetten.

Wanneer de prik halen?

Zwangeren die zijn uitgerekend op of na 6 januari 2020 kunnen de prik vanaf 16 december halen op één van de speciale kinkhoestvaccinatiespreekuren. In december 2019 kan dit uitsluitend bij GGD Fryslân in Leeuwarden. Vanaf 2020 zal de vaccinatie op meerdere locaties in Friesland te krijgen zijn. Zwangeren die zijn uitgerekend vóór 6 januari 2020 kunnen de prik het beste halen vóór 16 december tegen betaling (€32,50), anders wordt de prik te laat gegeven om goed te werken. Zwangeren die in december gevaccineerd willen worden, kunnen het beste zo snel mogelijk bellen om een afspraak te maken.

Afspraak maken

Op onze website www.ggdfryslan.nl/22wekenprik staat meer informatie. En een afspraak maken voor de vaccinatie kan via telefoonnummer 088-2299444.

Meer berichten