woensdag 12 augustus, 2020 12:22
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto: GSA RSG Sneek

RSG Sneek viert Paarse Vrijdag

SNEEK - Vrijdag 13 december is het Paarse Vrijdag. Veel middelbare scholen, maar ook mbo's, hbo's en universiteiten, in Nederland doen hieraan mee. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen.

Een dag van acceptatie

Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Het RSG in Sneek heeft een erg actieve GSA, wij vroegen leden wat ze zit jaar gaan doen voor Paarse Vrijdag.

Wat gaan jullie organiseren?

Virgil, GSA-lid: "We hebben een standje met informatie, paarse nagellak voor iedereen die zich wil uitspreken, we houden een fotowedstrijd voor degene met de leukste paarse outfit en we willen een kahoot voor de hele school organiseren. We delen ook paarse stiften en krijtjes uit aan docenten om mee te schreven, en we geven ook paarse polsbandjes en hoofdbanden weg. Misschien gaan we ook paarse muffins bakken, maar we weten nog niet of dat gaat lukken."

Waarom vinden jullie dit belangrijk?

Sabine, lerares en actief bij GSA: "De Paarse Vrijdag is belangrijk om de diversiteit van de mensheid te vieren. Iets dat eigenlijk normaal zou moeten zijn, vergelijkbaar met hoe we bevrijdingsdag vieren. Dat we allemaal onszelf zijn, en daardoor ander zijn, zorgt voor kleur in de school, op straat en in de stad. Tijdens de pubertijd en de adolesentie is de zoektocht naar jezelf een ingewikkelde als je lijkt af te wijken van de norm. Paarse Vrijdag laat zien dat we zonder strikte normen allemaal mens zijn."

Wat betekent zo'n dag voor jullie?

Jasmijn, GSA-lid: "Al sinds de eerste klas wilde ik bij de GSA, maar in die tijd was ik daar te verlegen voor (misschien ook wel bang voor de reacties van mijn omgeving). Toen ik er eenmaal bij kwam hadden we een GSA van ongeveer zes mensen, waarvan vooral laatstejaars. Het idee dat er een GSA is was vooral een steun voor mij, ik voelde me meer geaccepteerd. Als Paarse Vrijdag niet gevierd zou worden, zou ik niet zo snel uit de kast zijn gekomen. Ik was een lange tijd erg onzeker over mezelf en mijn seksualiteit en zonder een groep die mijn steunde was ik liever in de kast gebleven. Door de Paarse Vrijdag wordt seksualiteit bespreekbaar gemaakt."

Welke reacties krijgt Paarse Vrijdag?

Marije, oud leerling, actief bij GSA: "Ik heb nooit negatieve ervaringen gehad, afgezien van één Paarse Vrijdag. Een deel van de school was nog niet bekend met het concept en schold met 'homo'. Ik ben ook weleens gepest tijdens mijn transitie, maar leraren hebben dit goed opgepakt. We hebben wel vaak veel positieve interactie met andere leerlingen op school en we worden grotendeels geaccepteerd. Het blijft alsnog wel altijd belangrijk dat wij er zijn, aangezien mensen soms toch wel grensoverschrijdend gedrag vertonen tegenover LHBT+ leden. Daarom willen wij ervoor zorgen dat mensen die lid zijn van de LHBT+gemeenschap zich comfortabel en fijn kunnen voelen op onze school."

Zorgt Paarse Vrijdag voor een gezellige en veilige school?

Maureen, GSA-lid: "Ik vind persoonlijk van wel. Ik, en ik denk ook de rest, voel mij gezien en we vinden het leuk om anderen te leren over de GSA en LHBT+. Ik voel me helemaal thuis op mijn school en ben heel bij dat het ook open staat voor een GSA en ons de ruimte geeft om dingen te plannen en te organiseren, zoals Paarse Vrijdag. Ik zit nu zelf twee jaar bij de GSA en merk wel dat ik oopener ben over mijn seksualiteit en ik me op school veilig genoeg voel om het hierover te hebben. Als laatste ben ik ook heel trots op mijn school dat wij worden geaccepteerd en dat er alles aan wordt gedaan om iedereen zich veilig te laten voelen."

 

Meer berichten