woensdag 12 augustus, 2020 12:01
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto: Jeroen Taalman

Een kaarsje voor een overleden kindje

SNEEK - Elke tweede zondag van December wordt er tijdens wereldlichtjesdag stil gestaan bij kinderen die zijn overleden. Op wereldlichtjesdag steken mensen om 19.00 over de hele wereld kaarsjes aan om als het waren een lint van licht over de hele wereld te vormen.

Wereldlichtjesdag in Sneek

Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind, voor altijd in je hart en gedachten! Door kaarsjes aan te steken wordt de wereld letterlijk wat lichter voor mensen die hun kind hebben verloren en weten zij dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Ook in Sneek wordt er stilgestaan bij het verlies van een kind. Mettelina Baarda-Kuiper is een van de organisators: "Ik ben rouwtherapeut en vanuit die functie kwam ik een paar jaar geleden in aanraking met wereldlichtjesdag. Sinds die tijd wordt er door ons (het bestuur van het theehuis Sneek) ieder jaar een bijeenkomst in Sneek georganiseerd. In het leven krijg je te maken met veel verliezen. Verlies van een baan, van idealen, van gezondheid, een huwelijk of relatie. Het meest ingrijpende verlies is toch altijd het verlies van een dierbare."

"Het verlies van een kind, hoe oud of jong je kind ook is, heeft zoveel impact. Het gaat tegen de lijn van het leven in wanneer een kind eerder overlijdt dan zijn of haar ouders. Het maakt dan niet uit of je kind dan al volwassen is of nog heel jong. Een kind hoort niet door de ouders te worden begraven."

Een naam

Tijdens Wereldlichtjesdag wordt er stilgestaan bij overleden kinderen. Er kan een kaarsje worden aangestoken en de naam van het kind mag worden uitgesproken. "Een overleden kind is voor altijd deel van iemands leven, maar op zo'n dag kan er extra bij stil worden gestaan. Het noemen van een naam is dan heel bijzonder. Zo was er een mevrouw die heel lang geleden haar kind in de moederschoot was verloren. Vroeger kregen moeders dan het kind niet te zien, het kreeg geen naam. In een gesprek met haar deelde ze voor het eerst de naam die haar kindje zou krijgen en tijdens Wereldlichtjesdag sprak ze die naam hardop uit. Een heel emotioneel moment, voor haar maar ook voor ons."

Veel ouders die hun kind verliezen voelen zich eenzaam. Ze hebben het gevoel dat ze alleen zijn in hun verdriet en gemis: "Alles staat stil voor jou en alles gaat door, zeg ik altijd. Buiten blijven de vogels vliegen en de auto's blijven rijden, maar jij hebt verdriet. Tijdens Wereldlichtjesdag laten we ouders weten dat ze niet alleen zijn. Letterlijk overal ter wereld zijn ouders die dezelfde pijn voelen en ook een lichtje laten steken voor hun kind. Na de bijeenkomst in Sneek is er tijd om samen koffie, thee of warme chocomelk te drinken en na te praten. Sommige ouders hebben daar geen behoefte aan, dat is ook niet erg, andere ouders vinden het heel fijn."

Wereldlichtjesdag Sneek

In Sneek komen ze aan de Harste 8 bij Talitha Koem bijeen. Inloop is om 18.30 en het programma start om 19.00 tot 20.00. Na de bijeenkomst is er gelegenheid voor een gesprek. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mettelina, haar telefoonnummer is 06 21284353

Meer berichten