Afbeelding

Elk jaar een procent er bij: jubileum bearenburch van De Stiekeme Stoker

Algemeen

BOLSWARD - Met de overhandiging van de eerste exemplaren van een jubileum bearenburch aan de Goedheiligman en aan de afnemer van het eerste uur, Johannes Bloemhof van Tsjoch En Mear, zette Wiepie Oenema zaterdagmiddag luister bij aan het tienjarige jubileum van de distilleerderij De Stiekeme Stoker.

Sinterklaas, vergezeld met twee Zwarte Pieten, kwam aan het eind van de middag naar de distilleerderij aan het Bolwerkplein, waar hij begroet werd door ,Stiekeme Stoker' Wiepie Oenema en een grote schare familie en vrienden.

,,Een bijzondere eer, noemde Oenema, de komst van de Goedheiligman, waarna hij in het kort de ontwikkeling van de distilleerderij schetste. Het bijzondere van de jubileum bearenburch is het percentage alcohol. ,,Normaal heeft onze bearenburch 31 procent alcohol. Om het tienjarige jubielum te vieren hebben we voor elk jaar 1 procent er bij gedaan.''  Vanzelfsprekend moest er na de overhandiging van de eerste flessen geproefd worden. Gezien de reacties van de aanwezigen viel deze jubileum bearenburgh in goede aarde.   

Geschiedenis

In 2009 startte Wiepie Oenema met het distilleren van jenever, waarna hij de volgende stap zette met het bouwen van een eigen distilleerketel. Dat leidde een jaar later tot de eerste distilleersessie's en veel experimenten en na heel veel mislukte pogingen lukte het om een redelijke beerenburg te produceren.

Vanaf dat moment kregen de horeca en drankenhandel interesse in deze op ambachtelijk wijze verkregen beerenburg, wat leidde tot een officieel bedrijf. Doordat in de volksmond de bijnaam "de stiekeme stoker" vaak werd genoemd, was vanaf dat moment distilleerderij "De Stiekeme Stoker' een feit.

In 2013 werd een nieuwe stap gezet door de bouw  van een tweede ketel in het tuinhuis achter de woning van de familie Oenema.  Onder de naam Fryske Bearenburch werden de eerste liters beerenburg officieel verhandeld aan de plaatselijke (Bolsward) slijterij en horeca.

Door de groeiende vraag naar de producten van distilleerderij "De Stiekeme Stoker" bleek al snel dat het tuinhuisje te klein werd. Besloten werd een productieruimte te huren in de oude Zuivelschool aan het Bolwerkplein. Ook werd met het ,Amaretsje fan Muoike Tetsje' een tweede drankje op de  markt gebracht. Om aan de toenemende vraag te voldoen werd een grote nieuwe distilleerketel met een inhoud van 150 liter inhoud aangeschaft.

Na de berarenburch en het ,Amaretsje fan Muoike Tetsje werd in 2015 een derde product aan het assortiment toegevoegd: Beerenburg-Likeur.  De vraag naar de producten van De Stiekeme Stoker groeide intussen gestaag. Een jaar later presenteerde Wiepie Oenema een graanjenever, onder de naam Oenema Fryske Graenjenever'. De eerste fles werd gebotteld door wethouder Maarten Offinga van de gemeente Súdwest-Fryslân

In 2018 werd een tweede koperen distilleerketel in bedrijf genomen. Speciaal bedoeld om de zogenaamde "dubbel gestookte" Oenema Fryske Graenjenever nog meer smaak te geven.  Ook werden dat jaar een tweetal nieuwe likeuren ontwikkeld en aan het assortiment toegevoegd. Een chocolade-likeur en een honing-likeurm beide met 20% alcohol.

In nu in dit jubileum jaar, een bearenburch met een hoog alcoholpercentage: 41%, maar nog altijd ambachtelijk gestookt.

 

Afbeelding
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19