Videobellen met de (klein)kinderen? Zo werkt het! | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Schouwen-Duiveland
woensdag 27 januari, 2021 04:36
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Videobellen is een goed alternatief wanneer u met Kerst niet samen kunt zijn.
Videobellen is een goed alternatief wanneer u met Kerst niet samen kunt zijn. (Foto: Alexander Dummer)

Videobellen met de (klein)kinderen? Zo werkt het!

  Zorg & Welzijn

Kerst hoeft niet eenzaam te zijn dit jaar. Dankzij allerlei nieuwerwetse technieken kun je tegelijkertijd afstand houden en met elkaar in verbinding zijn. Er zijn talloze mogelijkheden. RondomVandaag zet ze voor u op een rij, zodat u met Kerst niemand hoeft te missen.


De feestdagen zien er dit jaar anders uit. Omdat er volgens premier Rutte de afgelopen weken te weinig verbetering was in het aantal coronagevallen, komt er komt geen versoepeling van de coronamaatregelen. Dat houdt in dat restaurants en cafés ook de komende tijd dicht blijven en dat er tijdens de kerstdagen maximaal drie mensen op bezoek mogen komen. Bovendien wordt ook thuis gevraagd anderhalve meter afstand te houden, ook aan tafel.

Bellen via een scherm

Niet leuk, maar het is niet anders. Videobellen is dan een goed alternatief. U kunt dan bijvoorbeeld via een laptop, tablet of smartphone uw naasten zien en spreken, al is het via een scherm. En het hoeft niet alleen bij een gesprek te blijven. Je kunt ook gezellig koffiedrinken, meekijken hoe de kerstmaaltijd bereid wordt en zelfs spelletjes spelen (later meer hier over). Klinkt het u nog niet als muziek in de oren, geen nood. We leggen het u stap voor stap uit.

Wees gerust: u bent echt niet de enige die niet exact weet hoe videobellen werkt. In dit artikel belichten we de meest gangbare videobeldiensten zoals Whatsapp, Facetime en Skype. Dit zijn overigens niet de enige manieren om te videobellen. Jitsi, Zoom en Microsoft Teams behoren ook nog tot de mogelijkheden, maar om het overzichtelijk te houden, slaan we die nu over. Ook leggen we uit hoe je een gesprek start en beëindigt.

Videobellen kan op allerlei manieren, het meest gangbaar is het bellen met de smartphone. Daar heeft u echt niet het nieuwste model voor nodig. Dat kan al als er aan de voorkant een camera op zit. Heeft u zelf geen telefoon, vraag in de familie of iemand nog een ouder (reserve-) exemplaar in de kast heeft liggen, die u met de feestdagen mag gebruiken. Vraag voor de zekerheid ook even of de app die ze voor het beeldbellen willen gebruiken al geïnstalleerd is. Vindt u het lastig om de contacten in te voeren. Maar het u zelf makkelijk: bel degene op de ouderwetse manier op en vraag of zij u kunnen videobellen.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire, gratis app waarmee u berichten, bestanden, foto’s en video’s naar vrienden en familie kunt sturen. De kans is groot dat uw familielid die u met Kerst wilt bellen de app ook op zijn/haar telefoon heeft staan. Wilt u de app downloaden, maar weet u niet hoe? Vraag het een bekende of kijk op seniorweb.nl. Naast een telefoon met simkaart, heeft u een draadloze internetverbinding nodig. Open vervolgens WhatsApp, ga naar chats en klik op de contactpersoon die je wilt bellen. Dat doe je door rechts bovenin op het camera-icoontje te klikken. U moet wachten op verbinding en kunt pas gaan beeldbellen als de ander opneemt. Het gesprek beëindigen gaat via de rode knop.

FaceTime

FaceTime werkt op een soortgelijke manier. Maar is echter alleen geschikt voor een iPhone (een type 4 of nieuwer) iPad of Macbook. Met een van deze apparaten kunt u standaard videobellen en heeft u alleen een draadloze internetverbinding nodig. Bij FaceTime selecteert u het plusje rechts bovenin, tik vervolgens nogmaals op de plus en kies een naam uit uw contactenlijst. In het overzicht met de contactgegevens staat een camera-icoon met het woord ‘video’. Door die aan te klikken, belt u al. U kunt elkaar pas zien, zodra de ander het gesprek accepteert. Ophangen doe je ook hier door middel van de rode knop.

Skype

Gebruikt u liever de webcam van een computer? Dan is Skype het meest gangbare programma, dat bovendien ook op de meeste mobiele telefoons en tablets te gebruiken is. Een internetverbinding is een vereiste, het gebruik van de app is gratis. Voor Skype moet een account worden aangemaakt. Dat kan met uw emailadres of telefoonnummer. Bent u eenmaal ingelogd dan kunnen uw contacten automatisch worden gesynchroniseerd en die vindt u dan rechtsonder in uw scherm. Selecteer diegene die u wilt bellen en druk op het camera-icoontje bovenin om een gesprek te starten. Pas als de ander opneemt, wordt de video gestart en zijn jullie beiden in beeld te zien. Om het gesprek te beëindigen, drukt u op… de rode knop.

FaceMessenger-Rooms

Facebook heeft nu ook videochatfunctie. Die is te vinden in de aan Facebook gelinkte Messenger-app. De knop om beeldbellen in Messenger te activeren, vindt u rechtsboven. Als het videocamera-icoontje grijs is gekleurd, is de contactpersoon niet beschikbaar. Bij een blauw icoontje blauw is de ander beschikbaar en kun je op het videoknopje drukken om een videogesprek te starten. Ook videobellen met iemand die op een pc of laptop is ingelogd bij Facebook Messenger is mogelijk. Daarnaast kunt u in Rooms met maximaal 50 personen gelijktijdig videobellen. Dat kan ook weer alleen via de Facebook Messenger-app. Navigeer naar het tabblad ‘Chats’, tik links boven op ‘een ruimte maken’. Er wordt dan een virtuele ruimte aangemaakt. U krijgt een link van die ‘ruimte’ die u kunt delen met vrienden of familie. Zij kunnen op deze link klikken en deelnemen aan de videochat. Een Facebook-account is niet verplicht, dus iedereen kan mee doen zolang ze maar de link hebben. Alleen de starter van de ruimte kan het gesprek beëindigen, dat doet u door middel van een klik op het kruis-icoon of het afsluiten van het venster.

Samen spelletjes spelen

Een leuk alternatief die we tot slot nog willen belichten is Houseparty. Met Houseparty kunt u met maximaal acht familieleden bellen en bovendien direct in-app spelletjes mee spelen. De manier om met Kerst toch nog samen spelletjes te doen. Nadat u geregistreerd bent, ziet u – na het koppelen van uw contacten en uw Facebook-account – gelijk wie de app al heeft. Vervolgens zoek u elkaar op in uw ‘kamer’, zoals ze dat in de app noemen. Daarna spreekt het voor zich: u bent aan het videobellen maar kunt dus voor de afwisseling een spelletjes-element toevoegen zoals Trivia. Een online variant op Triviant om zo toch uw kennis ten toon te kunnen spreiden, net zoals in het oude ‘normaal’.

Meer berichten