maandag 27 januari, 2020 08:27
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Einde Ellen Parkinson Project

  Verenigingen

Zierikzee – Met haar stichting Ellen Parkinson Project heeft Ellen van Velthoven de afgelopen vijf jaar geld ingezameld voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Na het finale feest op 5 oktober in Brogum sluit ze deze periode af.

In 2013 kreeg de toen 43-jarige Ellen uit Zierikzee de diagnose Parkinson. Een flinke klap voor haar als moeder en echtgenote. Maar ook als eigenaresse van een bloeiende kledingzaak. Na verdriet, ongeloof en ontkenning, besloot ze niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ze zette de stichting Ellen Parkinson Project op. De voorgenomen vijf jaar zijn omgevlogen. "Het was altijd de intentie om het vijf jaar te doen. Dat heb ik afgesproken met mijn man en kinderen. Mensen denken nu soms dat het niet goed met me gaat, maar dat is niet zo. Het is wel slim geweest. Stiekem gaat er veel tijd in zitten."

De eerste helft

"Ik wilde niet met en collectebus langs de deur te gaan," herinnert Ellen zich. "Ik vond het belangrijk dat mensen niet alleen zouden geven, maar er ook iets voor terug kregen. Dus verkochten we de speciale EPP ketting, zelf gemaakte knuffels en organiseerden we dingen als een klaverjasavond." Het streven was om vijftig duizend euro in vijf jaar op te halen. Na 2,5 jaar was precies de helft bereikt. "We hebben we besloten om toen toch al iets te doen met dat geld. Het Radboud ziekenhuis in Nijmegen is heel erg gespecialiseerd in Parkinson. Ik onderhoud nauw contact met hen en vroeg waar behoefte aan was. Er bleek een grote wens te zijn voor een website met een database waar onderzoekers gebruik van kunnen maken. Dit omdat het moeilijk was om contact te kunnen krijgen met patiënten. Daardoor duurden onderzoeken vaak ook lang. Die website draait inmiddels. Dat geld is dus goed besteed."

Afsluiting

Het klinkt dubbel, maar het heeft Ellen allemaal veel moois gebracht. "Ik heb mensen leren kennen, veel gedeeld. Mooie en emotionele gesprekken gehad. Je leert ook anderen kennen die het hebben en als het dan slecht gaat met hen, word je daar wel verdrietig van. Met mij gaat het best heel goed, het is wisselend. Mijn lichaam kan zich nog best herstellen. De neuroloog waarschuwt me wel vaak. Er komt een moment dat het niet meer lukt." Er is niets te zeggen over de vooruitzichten. Trillingen heeft Ellen niet, al is het niet gezegd dat dat niet komt. Wel heeft ze veel problemen met het evenwicht en heeft ze bijna geen reukvermogen meer. Na vijf jaar vindt ze het goed om het Ellen Parkinson Project af te ronden. "Het is soms best heftig om zoveel over jezelf te praten. Je wilt het ook niet altijd over je ziekte hebben. Ik zal ongetwijfeld nog wel wat blijven doen, als het op mijn pad komt. Ik ben en blijf toch een ondernemer."

Meer berichten