Afbeelding

In de sport-light: Alex Koppelaar van Dartteam Renesse

Sport

Renesse – Alex Koppelaar (40) is aanvoerder van Dartteam Renesse. Het team speelt sinds kort hun thuiswedstrijden in de eerste divisie van de Zeeuwse Dart Federatie in het dorpshuis van Noordwelle. Koppelaar vertelt hoe zijn liefde voor pijlen gooien begon en waar de moeilijkheidsgraad ligt. “Een drukke week op je werk, werkt door bij het gooien.”

Koppelaar woont in Zierikzee en kwam in 2013 in aanraking met de dartsport. In de mancave van een vriend gooide hij zijn eerste pijlen. Dat gooien in die Zierikzeese tuin beviel zo goed, dat de geboren Rotterdammer besloot aan een darttoernooi in Goes mee te doen. Daar haalde hij de kwartfinale. Hij besloot zich aan te melden bij een dartteam. Dat werd Manic Monday. Dartteam Renesse is daar een afsplitsing van geworden. Snel klom het team op van de derde naar de eerste divisie.

Gevoel voor darten

Het mooie aan darten vindt Koppelaar het mentale dingetje. “Darten is echt een concentratiesport. Het speelt in je hoofd. Een drukke week op je werk, kan de concentratie beïnvloeden en dat werkt weer door bij het gooien. Gemiddeld gooi ik zo’n twintig keer een 180-er (hoogste score) per week. De kunst is het om alle drie de pijlen op dezelfde manier te gooien. Beginners kunnen dat ook oefenen op welke plek op het bord dan ook. Een vaste hand bij het darten is belangrijk. De manier waarop je je pijlen vasthoudt, laat al zien of je een natuurlijk gevoel voor darten heb.”

Niet als pro

De wedstrijden speelt Dartteam Renesse tegenwoordig in het dorpshuis in Noordwelle op de donderdagavonden. Dat rond Kerst en Oud & Nieuw heel Nederland op televisie naar het darten gaat kijken, bevreemdt Koppelaar wat. “Het triggert mij dat iedereen die bijvoorbeeld Michael van Gerwen alles raak ziet gooien dan denkt: ‘zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Kan ik ook’.” Zelf heeft Alex niet de behoefte gehad om profdarter te worden. “Dan zou je veel geld moeten inleggen voor de vele toernooien. En elk weekend wel in Engeland of Duitsland zitten om te darten. Ik heb een eigen bedrijf in ICT-benodigdheden, Pro Connect Networks. Samen met Eetcafé Simpel uit Renesse zorgen we ervoor dat Dartteam Renesse blijft voortbestaan.” 

Door Gerrit van Loon

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk