Heidi (links) en Joke in de Grevelingen
Heidi (links) en Joke in de Grevelingen Foto: Arie IJdo

Heidi zwemt zomer en winter in de Grevelingen

Sport

Dreischor - Heidi van Buren verhuisde in november 2019 naar Dreischor, naar een klushuis, waar ze zich, met hulp van ouders, helemaal op uitleeft. Ze begon daarnaast met regelmatig zwemmen in de Grevelingen in de zomer én in de winter. In de afgelopen week zwom ze zelfs met 0,7 ? tussen het ijs: een soort ‘slush puppy.’

En ondertussen geniet ze met van haar nieuwe omgeving, samen met haar husky Ice, naast het lesgeven op Pieter Zeeman. Heidi kwam naar Zeeland voor de rust en de ruimte. Ze woonde destijds in Oud-Beijerland en trok een denkbeeldige cirkel om haar toenmalige woonplaats heen. “Ik zag dit huis in Dreischor te koop staan en nam een kijkje tijdens een open dag. Ik was nog nooit in Dreischor geweest.” Inmiddels is Heidi een allround klusser: keuken plaatsen, vloeren tegelen, isoleren en elektra aanleggen- ze leerde het allemaal in de praktijk. Dreischor was een warm bad: een open dorp waar ze hartelijk werd ontvangen. “Mensen maken makkelijk een praatje. Én ik heb natuurlijk een hond- dat scheelt ook.”

Speciale kleding

Sinds de zomer nam Heidi met een aantal andere ‘Reisenaren’ twee tot drie keer in de week een duik in de Grevelingen. Bijzonder is dat ze ook echt doorzetten in de winter. “We bouwden het zo op. Gewoon kijken wat je kan. Van onze appgroep met zes zwemmers gaan er nu nog vier te water. Twee van ons zwemmen: Joke en ik, maar wel korter dan anders en twee ‘dippen:’ Arie en Maaike. Het is vooral een mindset, merkte ik. We hebben nu speciale handschoenen, schoenen en een muts, via Duikschool Grevelingen in Scharendijke. Op een geven moment gaan je tenen en vingers namelijk tegenstribbelen. Daarom doe ik meestal geen kleding met knoopjes en ritsen aan, als ik ga zwemmen.”

Begin klein

Eenmaal weer uit het water, voel je je heerlijk vertelt Heidi. “Zodra ik thuis ben, wandel ik een stukje met de hond en pas daarna neem ik een douche. Anders is de klap te groot.” Tot nu toe bevalt haar nieuwe routine prima. “Ik doe het omdat ik wil weten wat mijn lichaam aankan en tot nu toe heb ik ervaren dat ik best wat pijn kan hebben.” Heidi’s tips voor mensen die ook het jaar door willen blijven zwemmen: “Luister naar je eigen lichaam en begin klein: elke keer een paar seconden langer. En zoek een plekje dichtbij huis, dat is handig. Zo ben ik erg blij met de zwemsteiger hier bij Dreischor.”

Door Anneke Flikweert

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk