zondag 29 november, 2020 23:10
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Babette (onder) met haar partner Guusje Rademakers tijdens acrogym
Babette (onder) met haar partner Guusje Rademakers tijdens acrogym (Foto: Jan Duivenvoorde)

In de sport-light: de sporter en zijn club Uitgelicht Babette Verkerke

  Sport

Burgh-Haamstede – Zij is opgegroeid met Gymnastiekvereniging Delta Sport in Zierikzee. De club waarvan het aantal leden blijft toenemen sinds de verhuizing naar de topsporthal in het Laco-sportcentrum in Zierikzee. Babette Verkerke is tweedejaars studente klinische psychologie, dat ze combineert met haar sport. Ze is trainster van de B-selectie van de club.


Babette heeft daarnaast een horecabaantje en traint zelf 7,5 uur per week. Twee dagen bij turnschool Alianza in Waspik en één dag bij Delta Sport op haar specialiteit Acrogym. Acrobatische gymnastiek kent een jurybeoordeling en bestaat uit een oefening op muziek met dans en acrobatiek, zowel individueel als met partner. 

“Ik beoefen deze tak van de turnsport op C-niveau, samen met mijn Bredase partner. Dit vloeit voort uit mijn eerdere studie in deze Brabantse stad.” Zelf is Babette in dit duo de onderpartner. Zij stelt haar bovenpartner in staat de houdingen uit te voeren, onderverdeeld in balans en tempo. Bij sommige dynamische oefeningen is het de bovenpartner die geworpen wordt door de onderpartner, waarbij de partner boven bijvoorbeeld een salto uitvoert. “Het gaat om een combinatie van niveau, lichaamsbouw en lengte. Zo mag de bovenpartner in lengte wel boven maar liefst niet uitkomen onder het kuiltje in de keel van de onderpartner. Anders krijg je puntenaftrek.”

Delta Sport

“Deze club is één grote familie. Mijn vader is nu 18 jaar voorzitter van Delta Sport,” vertelt Babette. Ze is op 4-jarige leeftijd begonnen in het kleine zaaltje in de Mulockstraat. “Verhuizen naar Laco was echt wel wennen, maar we turnen nu onder geweldige omstandigheden. De omvang van de zaal maakt lesgeven heel anders.” Ze traint samen met anderen de groep van 8- tot 15-jarigen. De optimale turnfaciliteiten in Zierikzee trekken ook de regiokampioenschappen aan, met 400 sporters en volle bak publiek.

Ambitie

Babette heeft een Zeeuwse titel op zak en de ambitie is om een nationale titel te behalen. “Dit jaar waren we op weg naar de halve finale, maar corona gooide ook hier roet in het eten.” Ze gymt haar selectiewedstrijden vooral in Brabant, in de opmaat naar een plaats op het Nederlands Kampioenschap. De ultieme ambitie is te acteren tijdens een NK-finale in Ahoy Rotterdam. Ze weet niet hoe het met turnen verder gaat na afloop van haar studie. “Maar Delta Sport helemaal loslaten zal welhaast onmogelijk zijn.“

Door Joop van der Laan

Meer berichten