woensdag 2 december, 2020 23:04
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Rick geeft uitleg tijdens de training
Rick geeft uitleg tijdens de training (Foto: Joop van der Laan)

In de sport-light: de sporter en zijn club Uitgelicht: Rick Evertse

  Sport

Zierikzee – Rick Evertse maakte deel uit van het heren handbalteam van Delta Sport dat in 1992 promoveerde naar het hoogste niveau van Nederland, de eredivisie. Een bijzondere prestatie die zijn weerga niet kent in de Zeeuwse handbalgeschiedenis. Het “clubje” uit Zierikzee maakte furore met een mooie lichting spelers. Evertse was als linkshandige hoekspeler de jongste van het stel. Nog steeds is hij van grote waarde voor het Schouwse handbal.


De gouden tijden van het handbal hebben een onuitwisbare plaats gekregen in het collectief sportgeheugen. De sporthal in Zierikzee barstte uit zijn voegen, de sfeer was uniek. Glimlachend kijkt Rick terug: “We haalden de Haagse krant na een wedstijd in Kwintsheul. Na een verliespartij werd de kantine op zijn kop gezet en onze trainer liep voorop in de polonaise”.

Samenwerken

Maar tijden veranderen en het handbal in Zeeland slaat intussen noodgedwongen de handen ineen om de sport te behouden. “We moeten samenwerken om te overleven”. Rick Evertse is van de destijds succesvolle groep zo’n beetje de laatste der Mohikanen. Als oud-speler, die zijn ervaring omzet in coaching van de jeugd en de dames. Nu onder de vlag van Handbalcombinatie Zeeland, een samenwerkingsverband met andere clubs uit de provincie.

Dames

“We doen er alles aan om het handbal weer op de kaart te krijgen, vooral bij de jeugd. Bij Delta Sport hebben we mensen die er veel energie in steken. Handbal moet opnieuw zichtbaar worden, het is een aantrekkelijke sport”. Het nationaal damesteam is de trigger. Zij werden vorig jaar wereldkampioen. Naast zijn bestuurlijke activiteiten staat Rick dit seizoen als hoofdcoach voor de damesgroep. Zij spelen in de 2e klasse hun wedstrijden in Zuid-West-Nederland. Door de samenwerking spelen en trainen ze op verschillende locaties. Rick: “Het coachen van de dames ligt mij wel. Vrouwen-handbal is mooier en sprankelender dan bij de heren. Met deze hechte groep willen we kampioen worden”.

Andere sporten

Rick Evertse stamt uit een wielergeslacht. Hij fietst nog recreatief en speelt tennis. Zijn ambitie is om een triatlon te gaan doen. Die stond afgelopen zomer op de rol, op de Brouwersdam, maar werd afgelast wegens corona. Zijn sportactiviteiten houden hem fit om zich volledig te kunnen inzetten voor zijn cluppie. Dus de doelstelling halen met zijn damesteam en het bestaansrecht verzekeren van de inmiddels 50-jarige Handbalvereniging Delta Sport.

Tekst: Joop van der Laan

Meer berichten