Afbeelding
Foto: Joop van der Laan

In de sport-light: de sporter en zijn club

Sport

Uitgelicht: Henk Schouten
Scharendijke - Hij overtreft good-old Dick Advocaat van Feyenoord. Met het aantal jaren dat hij bezig is als coach van een voetbalclub. Zijn teller staat op maar liefst 42 jaar. Henk Schouten is nog lang niet klaar met het voetbal en staat dit seizoen opnieuw als trainer voor de selectie van FC De Westhoek.

Eigenlijk was hij vorig seizoen al gestopt toen de zaterdag vierdeklasser uit Burgh-Haamstede een beroep deed op zijn kwaliteiten. De geboren Rotterdammer besloot opnieuw in te stappen. De laatste jaren koos Henk Schouten al voor clubs op Schouwen-Duiveland (Duiveland) en Goeree-Overflakkee (Den Bommel). Ook is hij trainer van de eilandelijke (Schouwse) voetbalselectie. In de loop der jaren bouwde hij een reputatie op in de top van het zaterdagvoetbal. Hij werd in 2016 gekozen tot voetbalpersoonlijkheid van het jaar door Regio Rijnmond Voetbal.

Kwaliteit

“Het gaat om kwaliteit, niet om leeftijd” zegt Henk die nog altijd fit en scherp voor de groep staat. “Ik werk aan mijn conditie door tennis, zeilen en fietsen”. Geen kloof met de jongeren? “Ik sta er tussenin, groei automatisch mee met de veranderingen en spreek de taal van de kleedkamer”. En: “Ze hebben naast het voetbal allerlei verplichtingen. In de Westhoek hou ik daar rekening mee en trainde ik de horeca-jongens apart op maandagmorgen”.

Teamgeest

Bij het trainen van amateurteams gaat het om het smeden van teamgeest, in de visie van Schouten. “Als ze het tactisch verhaal voor 20-25 procent oppikken ben ik al tevreden”. Schouten staat bekend om zijn gedegen voorbereiding. “Op vrijdagavond zit ik op mijn knieën in de woonkamer de vellen voor de flipover vol te schrijven”.

Wisselwerking

Hoe lang Henk Schouten doorgaat als trainer hangt af van de wisselwerking met de groep die hij traint. “Dat is in de loop van een seizoen altijd al duidelijk” zegt de geroutineerde trainer. Bij Henk Schouten kunnen we wel spreken van een imposante loopbaan als trainer. Maar ooit stond hij als keeper op de drempel van het betaald voetbal. Hij koos voor zijn maatschappelijke carrière en verdedigde het doel van het Nederlands amateurelftal. Hij was een doelman met bravoure en dat straalt hij als trainer ook al jaren uit.

Tekst: Joop van der Laan

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk