woensdag 23 september, 2020 21:14
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: Joop van der Laan

In de sport-light: de sporter en zijn club

  Sport

Uitgelicht: Hans van der Have

Oosterland – Sportvereniging Duiveland bestaat deze week 75 jaar. Deze club staat garant voor de sfeervolle organisatie van haar activiteiten. Maar de festiviteiten rondom het jubileum zijn uitgesteld, door corona.

Voorzitter Hans van der Have is zelf ook op weg naar een jubileum. Van zijn bestuurlijke periode van bijna 25 jaar bij SV Duiveland heeft hij het merendeel ingevuld als praeses. “Het voorzitterschap van een kleine club vraagt nogal energie, naast mijn dagelijks werk. Vergeleken met een grote club doe je naast besturen ook veel in de uitvoering”. Hans fluit, als het nodig is, als scheidsrechter zijn wedstrijdjes. Hij springt bij als de handen uit de mouwen worden gestoken. ”Bij de recente storm moesten er laat in het weekend wat plooien worden gladgestreken op de accommodatie."

Corona

Het nieuwe seizoen is gestart en de sportverenigingen hebben een flinke kluif aan de corona- voorschriften. “We spreken de mensen aan op het nakomen van afspraken en dat is best lastig”. Een positieve ontwikkeling in de 'stille periode' was de opening van de virtuele kantine waar iedereen kon inloggen om contact te houden met elkaar. “We draaiden ook het rad van avontuur. De prijzen werden thuisbezorgd en de dag er na stuurde ik de tikkies om af te rekenen.”

Betekenis

Trots is de voorzitter als het gaat om het ontwikkelen van duurzaam beleid binnen de vereniging. Zoals de samenwerking met naburige verenigingen, voor de jeugd en de dames. En het partnerschap in een vitaliteitsproject van de gemeente. Hans: “Bovendien willen we als club van betekenis zijn voor de leefbaarheid van het dorp”. De club is financieel gezond en het is belangrijk dat vrijwilligers zich voor lagere tijd binden. “Dat is kenmerkend voor de club”. Hans ziet wel onderscheid in benadering vanuit de ouders. “Laten we het kritisch noemen, in tegenstelling hoe we er zelf vroeger in stonden. In die houding is zeker veel veranderd”.

Ambitie

De voorzitter heeft de ambitie om het bestaansrecht van de club op langere termijn te garanderen. Met investeringen in kwaliteit van de accommodatie en het kader. SV Duiveland heeft zich als jubilaris stevig op de kaart gezet.

Tekst: Joop van der Laan

Meer berichten