Afbeelding

At Broer gemeentearchief vrijwilliger van het jaar 2020

Samenleving

Begin deze week maakte wethouder Ankie Smit tijdens de dit jaar volledig digitale vrijwilligersavond van het gemeentearchief bekend dat At Broer is verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2020.

Waarheidsboeken

At Broer krijgt deze prijs voor het toegankelijk maken van de Waarheidsboeken. Dat is een serie van zes boeken uit de periode 1489-1811. Ze bevatten het register van de vonnissen in criminele zaken. Die waarheidsboeken gaan over misdaad en straf, schuld en boete. Ze vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van Schouwen en de ontwikkeling van het strafrecht aldaar. Met veel enthousiasme maakte At zich het lastige schrift, de juridische taal, en de daarbij gebruikte afkortingen eigen. Hij noteerde de namen en andere gegevens van slachtoffers en daders, evenals de gepleegde misdaad, de plaats van het delict en de opgelegde straf of boete. Na zijn verhuizing buiten Schouwen-Duiveland bleef At bereid elke week meermalen de nu veel langere reis naar Zierikzee te ondernemen. Zo is dankzij het werk van At een rijk gevulde database ontstaan, waar onderzoekers online veel profijt van hebben. Voor al deze verdiensten verdient At het om Vrijwilliger van het jaar 2020 te worden, als laatste in een lange rij.

Groepsprijs

De groepsprijs is bestemd voor een kleinere of grotere groep vrijwilligers die zich in een bepaald jaar op een bepaald punt heeft onderscheiden van de andere vrijwilligers. Het criterium voor deze prijs wisselt van jaar tot jaar. Wethouder Smit bedankte alle vrijwilligers hartelijk voor het vele werk, dat zij zo lang voor het archief hebben gedaan. Ieder heeft op eigen wijze zijn beste krachten gewijd aan het bewerken van de bronnen. De een begon er mee in de vorige eeuw, de ander kwam er in 2020 bij. De een komt meerdere dagdelen, de ander een paar uur per week. Ondanks alle Coronaperikelen zijn de vrijwilligers doorgegaan met hun mooie en nuttige werk. Het gemeentearchief is hen allen heel veel dank verschuldigd voor al hun belangeloos verrichte arbeid. En daarom wordt de groepsprijs uitgereikt aan alle vrijwilligers!

Laatste vrijwilligersbijeenkomst

Op 14 december hield het gemeentearchief Schouwen-Duiveland de laatste jaarlijkse vrijwilligersavond. Voorheen waren de vrijwilligers deze avond de gast van het gemeentebestuur, dat hen op deze manier kon bedanken voor hun inzet. Dit jaar was de avond voor de 30 vrijwilligers helemaal in digitale vorm te volgen. Per 1 januari 2021 is het gemeentearchief onderdeel van het Zeeuws Archief. De naam verandert dan in Zeeuws Archief Zierikzee.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk