In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving
In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving Foto: Pixabay

Meer vrijwilligers nodig voor maatschappelijk belang

Samenleving

Vrijwilligersorganisaties in Nederland doen vandaag gezamenlijk een maatschappelijke oproep om vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk burgers van Nederland. In landelijke en lokale kranten verschijnen daarom vandaag advertenties met de oproep om te overwegen om vrijwilliger te worden. Organisaties benadrukken de verbindende waarde van vrijwilligerswerk en wijzen op de toenemende urgentie om een helpende hand uit te steken, een luisterend oor te bieden of soms simpelweg gezelligheid te geven.

Meer schouders, juist nu

In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, schoonheid, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat meer mensen de urgentie alsook het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen. Daarom hebben vrijwilligersorganisaties en partners de handen ineen geslagen om een jaar lang aandacht te vragen voor de waarde van vrijwillige inzet.

Vandaag opening van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

Vanmiddag om 15.30 uur vindt online de officiële opening van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 plaats met een talkshow die dit vraagstuk verder belicht. Vragen die aan bod komen zijn onder andere: van de 14,7 miljoen mensen ouder dan 15 jaar doen er bijna 7 miljoen vrijwilligerswerk. Waarom doen de andere 8 miljoen het niet? Wat missen zij eraan? Op welke vlakken is vrijwillige inzet, behalve zorg en hulp, belangrijk? Wat is er nodig aan (landelijk) beleid? Waarom is de verbinding van het bedrijfsleven met de samenleving zo belangrijk? Wat betekent vrijwillige inzet voor onze gezondheid, individueel en als collectief? Zijn we als mensen in staat om ons open te stellen voor de ander?

Gastvrouw Irene Moors ontvangt diverse gasten die ieder hun eigen kijk op en ervaring met het vrijwilligerswerk belichten. Gasten zijn onder meer: boswachter Erik de Jong, voormalig kinderburgemeester van Den Haag Büsra Celik, minister van gehandicapten zaken Rick Brink, Jitske Kramer, corporate antropoloog en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland.

Kijk op www.mensenmakennederland.nu voor meer informatie over de maatschappelijke en de officiële opening van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk