woensdag 2 december, 2020 22:37
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
<p>Jeske met P. Diddy en Pieter Zeeman</p>

Jeske met P. Diddy en Pieter Zeeman

(Foto: Anneke Flikweert)

Pieter Zeeman: een veulen in Schuddebeurs

  Samenleving

Schuddebeurs - Een wei in Schuddebeurs met daarin twee prachtige veulens: de trots van Jeske Bouwman. P. Diddy- het donkere hengstveulen dat ze zelf fokte en zijn iets jongere maatje Pieter Zeeman, gekocht van Conny Boot. Twee ondeugende pubertjes, dat is al snel duidelijk en ze hebben het samen erg naar hun zin. Als ze ’s ochtends uit de stal mogen, doen ze allerlei kwajongensrondjes.


“Ik wilde er een veulen bij als gezelschap voor P. Diddy,” vertelt Jeske “en ik hoorde dat Conny Boot dit veulen had. Een vos en ook nog eens met goede bloedlijnen. Kijk eens hoe mooi hij op zijn benen staat. Hij is ook interessant voor de fokkerij. Zijn moeder, Ebel, is ook een elitemerrie.” Toch: fokken is gokken, geeft Jeske onmiddellijk toe. Pas na een jaar of drie, als je erop gaat rijden, ontdek je wat een paard echt kan. Conny Boot: “Pieter is mijn negende paardenveulen en nog nooit heb ik zo’n vrije vogel gefokt. Hij was gelijk heel mensgericht en nergens bang voor. Verder is Pieter een prachtig, chic veulen met mooie bewegingen. Gewoon goed gelukt!” Conny Boot wil graag ooit een merrieveulen om weer mee te fokken. “Merries zijn interessanter: een merrie is gecompliceerder in de omgang, maar als je haar vertrouwen hebt, dan gaat ze voor je door het vuur. Het is ook leuk om weer een goede hengst uit te zoeken, lekker puzzelen in bloedlijnen.”

Paardenliefde

Jeskes paardenliefde was er al van jongs af aan, lacht ze. “Maar mijn moeder was best bang voor paarden, dus ik zat eerst op tennis, badminton, turnen, voetbal en dansen voordat ik eindelijk met paarden aan de slag kon.” Tegenwoordig heeft Jeske een eigen dressuurstal en verzorgt ze (dressuur)instructie, training, in-en verkoop en het uitbrengen op wedstrijd van paarden en pony’s. Ze begeleidt wedstrijdrijders die er echt voor willen gaan en daarnaast heeft ze plezier in het fokken: tot nu toe met haar eigen merrie Twinckle (20) maar in de toekomst wellicht ook met een andere fokmerrie, gezien Twinckles leeftijd.

Hart gevolgd

En Twinckle blijft. “Zij was mijn eerste paardje.” Toch studeerde Jeske eerst pedagogische wetenschappen en aansluitend deed ze een master orthopedagogiek. Ze werkte een half jaar als orthopedagoog. Uiteindelijk wist ze dat ze haar hart moest volgen. “Als ik aan het het werk was, dacht ik: morgen mag ik lekker weer met de paarden aan de slag.” Dressuurstal Jeske Bouwman is te vinden op Facebook en Instagram.

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten