maandag 26 oktober, 2020 13:46
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto:

Monumenten op Schouwen-Duiveland kleuren VN-blauwl

  Samenleving

In de week van 19 t/m 24 oktober worden in Schouwen-Duiveland enkele objecten blauw aangelicht ter ere van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties (VN).


Na jaren vol oorlog kwamen in 1945 landen vanuit de gehele wereld bij elkaar en spraken af: dit nooit meer. Dit resulteerde in de oprichting van de Verenigde Naties. Het werk van de VN is vandaag de dag het meest zichtbaar in de zogeheten Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Dit zijn zeventien doelen die de lidstaten van de VN gezamenlijk proberen te bereiken. Over de gehele wereld werken hier individuen, overheden, universiteiten en organisaties aan mee. “Als gemeente ondersteunen we die duurzaamheidsdoelen uiteraard van harte”, aldus burgemeester Jack van der Hoek.

Slotstuk 75 jaar vrijheid

De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) organiseert, samen met gemeenten en provincies, op veel plaatsen in Nederland bijzondere activiteiten in de jubileumweek. Op markante plekken in heel Nederland worden vanaf 19 oktober dagelijks historische gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen uitgelicht in VN-blauw. Dit gebeurt in tientallen gemeenten in heel Nederland. De viering van 75 jaar VN is tevens het slotstuk van de nationale viering van 75 jaar vrijheid.

Havenpark, Kraanplein en fonteinen blauw verlicht

Op 17 oktober wordt Slot Loevenstein in de gemeente Zaltbommel als eerste aangelicht. Op 18 oktober volgt de St Jans-Kathedraal in ’s Hertogenbosch. Van 19 tot en met 24 oktober worden in de gemeente Schouwen Duiveland de volgende monumenten ’s avonds blauw gekleurd: de fontein aan de Hogezoom in Renesse, de kikkerfonteinen op het Havenpark en het Maarplein, de fontein aan het Havenplein en het Kraanplein en het Havenpark in zijn geheel, in Zierikzee. Op deze manier wordt aandacht gevraagd voor vrede en vrijheid en voor het werk van de VN.

Meer berichten