maandag 26 oktober, 2020 05:28
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Kittens krijgen de fles
Kittens krijgen de fles (Foto: Anneke Flikweert)

Maak elke dag een Dierendag voor de asieldieren

  Samenleving

Zierikzee - Vorige week zondag was het dierendag en Flappie kreeg een extra wortel of Fikkie een lekker bot. Toch zijn er dieren die ook onze hulp en aandacht nodig hebben: in het asiel aan de Zandweg. Ze worden hartstikke goed verzorgd door Jolanda Meerman en de trouwe vrijwilligers, maar vanwege corona is er dit jaar helaas geen speciale collecte geweest rondom Dierendag.


De regen komt met bakken uit de lucht, maar de dieren hebben een droog plekje in het asiel aan de Zandweg. Jolanda Meerman heeft het druk: ze is bezig met de verzorging van een nestje kittens, waarvan de moederpoes niet veel aanstalten maakt haar kinderen te verzorgen. Uit de grote kartonnen doos stijgt een aandoenlijk gemiauw van kleine stemmetjes op. “O, lieverd toch.” Jolanda pakt elke keer een klein poesje op en masseert voorzichtig het buikje, om de ontlasting te laten komen, net zoals de moederpoes het zou kunnen doen. Ook maakt ze de poesjes schoon, met een washandje. Vrijwilligster Rosemarie geeft de kleintjes vervolgens een flesje, en daarbij gaat het er bij het zestal onderling niet zachtzinnig aan toe. Met alle klauwtjes uit proberen ze zoveel mogelijk melk binnen te krijgen.

Zwerfkatten

“De moederpoes is gevonden bij De Schelphoek,” legt Jolanda uit “en gelukkig konden we haar vangen.” Toch worden de asielmedewerkers nog steeds niet moedeloos van dit soort situaties. “Toen ik 34 jaar geleden hier begon, hadden we zo’n 400 kittens per jaar. Tegenwoordig zijn het er rond de 100.” Bij zwerfkatten gaat het vaak om dieren van vakantiegangers, die al dan niet moedwillig worden achtergelaten. De kittens worden uiteindelijk per tweetal geplaatst zodra ze oud genoeg zijn. Dan gaat de deurbel. Een oudere mevrouw brengt een zwangere kat van één jaar naar het asiel. “Floortje, heet ze. Ik wist niet dat ze zwanger was.” Jolanda stelt vast dat Floortje vier tot vijf weken zwanger is en ook deze poes gaat naar de kraamafdeling. Het wordt het tweede nestje van deze een jaar oude kat.

Donaties nodig

Gelukkig zijn er genoeg trouwe vrijwilligers, maar dat de najaarscollecte dit jaar niet door kan gaan is een gevoelige slag voor het asiel. Mensen kunnen de dieren van het Dierenasiel Schouwen-Duiveland steunen door een donatie over te maken op rekening NL59INGB0666484600 ten name van Dierenasiel Schouwen-Duiveland. Donateur worden kan ook, door een e-mail te sturen. Zie ook: www.dierenasielsd.com

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten