zaterdag 15 augustus, 2020 22:32
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto:

Hoe krijg je je kind achter beeldscherm vandaan?

  Samenleving

De grote zomervakantie is weer aangebroken voor Noord-Nederland en ook voor de Friese kinderen en hun ouders staan er weer leuke, fijne, gezellige en soms ook stressvolle weken op het programma. Kinderen willen zich graag vermaken of vermaakt worden. Ieder kind doet dat op zijn of haar eigen manier. Steeds meer kinderen zitten echter dagelijks achter een beeldscherm en dat kan tot lichamelijke en geestelijke klachten leiden.

Daarom hebben wij eens rond gespeurd en uitgezocht wat je er tegen kunt doen als je kind teveel tijd doorbrengt met laptop, tablet of telefoon. We vonden een boek Essentialism, van Greg McKeown en zijn vrouw, die met handige regels hun kinderen stuurden. Zij ontwikkelden een systeem waarmee hun kinderen zelf leerden omgaan met hun schermtijd.

Elk kind kreeg op maandag tien muntjes. Elk muntje staat voor 30 minuten schermtijd. Aan het eind van de week kregen ze vijf cent voor elk muntje dat nog over was. Oftewel een week van vijf uur schermtijd of 5 euro zakgeld.

Als een kind dertig minuten een boek leest, krijgt het er een extra muntje bij. Deze dertig minuten kon worden ingeruild worden voor geld of schermtijd. De ervaringen van ouders die dit hebben uitgeprobeerd op hun kinderen zijn hoofdzakelijk positief. Kinderen leerden steeds beter zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Hou het positief

Eén van de belangrijkste aanbevelingen is: hou het positief. Soms is het best even makkelijk als je het druk hebt, om dan de kinderen bij de televisie of een computer neer te zetten. Ook als je kind ziekjes is, zal het graag voor de tv willen hangen.

Wat je beslist niet moet doen is, als straf de schermtijd inkorten of verbieden. Zo maak je het computeren en televisie kijken alleen maar nog meer onmisbaar voor je kind.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren die teveel schermtijd met zich meebrengen. Zo kunnen bijvoorbeeld de ogen van een kind bijziend worden als het teveel uren bij een beeldscherm zit. Het is slecht voor de grove motoriek oftewel de manier van bewegen en is ook slecht voor de sociale contacten.

Kinderen leren minder goed hoe ze echt gevaar kunnen herkennen, hun lichaamshouding wordt slechter, de kwaliteit van hun botten en spieren gaat achteruit, ze kunnen depressief, sloom en ongeïnteresseerd raken, slaapproblemen krijgen, minder vrolijk worden én last but not least is de kans op dikker worden erg groot aanwezig.

Kinderen die meer dan twee uur per dag achter zo’n schermpje zitten zijn dikker dan hun leeftijdsgenootjes. Ze hebben een grotere buikomvang en meer buikvet. Dit zou kunnen wijzen op meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes op latere leeftijd.

Zoek activiteiten voor je kids

Zoek daarom actief naar leuke uitjes en activiteiten voor je kids die corona-proof zijn en voor inspiratie en informatie kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op de website van VVV Goeree Overflakkee of VVV Zeeland waar je de nodige tips kunt vinden. Vanwege de coronacrisis gaan veel gezinnen niet op vakantie, dus spreek lekker in je eigen omgeving af met vriendjes en vriendinnetjes.

Creëer samen met de andere ouders uit je dorp, wijk of stad, een locatie waar je samenkomt om samen spellen te spelen. Rouleer met de andere ouders in een oppasschema, bedenk zelf leuke spelletjes of zoek iets leuks uit via internet en ga aan de slag.

Heel veel plezier toegewenst, het wordt weer net als vroeger met je buurtkinderen in eigen straat spelen in plaats van samen naar de camping in Frankrijk. Met zo weinig mogelijk schermtijd, uiteraard!

Meer berichten