vrijdag 30 oktober, 2020 10:43
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Jopie Kouwenberg tijdens een van haar reizen naar Brazilië.
Jopie Kouwenberg tijdens een van haar reizen naar Brazilië. (Foto: Privé bezit)

Hulp nodig voor voedselpakketten in Brazilië

  Samenleving

Stichting São Tiago zorgt voor baby's, peuters en kleuters in de Braziliaanse sloppenwijken


Kerkwerve - Ze is zélf moeder en oma, Jopie Kouwenberg uit Kerkwerve, maar tegelijkertijd is ze als een moeder en oma voor zoveel andere kinderen, aan de andere kant van de wereld. De stichting São Tiago, die ze samen met Henk Kesteloo en Agaath Wolthoorn en onmisbare webmaster Bram Wolthoorn oprichtte, zorgt in Belo Horizonte, Brazilië, voor opvang van straatkinderen uit de sloppenwijken.

Streep door plannen

Begin juli bestond São Tiago 20 jaar. Er is veel bereikt: Crèche São Tiago, het eerste kindertehuis van de stichting, is uitgebreid met een verdieping en de toegangsweg is aangepast, waardoor het gebouw nu toegankelijk is voor mindervaliden. Het gebouw van Crèche des Neves is nog erg oud en moeilijk toegankelijk, door de vele trappen. De stichting vangt meer dan 300 kinderen op, in de leeftijd tot vijf jaar, die verzorging en onderwijs krijgen terwijl hun moeders kunnen werken. Het plan was nu om flink te gaan sparen, zodat ook het tweede gebouw mooi opgeknapt en verbeterd kon worden. Helaas zette de Coronacrisis daar een dikke streep door. Jopie was in februari en maart zelf in Belo Horizonte, om met eigen ogen te aanschouwen hoe mooi het gebouw geworden was en nét voor de lockdown begin maart kon ze terugvliegen.

Voedselpakketten

“Het is nu weer een drama daar,” zegt Jopie. “Brazilië is heel zwaar getroffen door het Coronavirus en de kinderen zijn nu niet op de crèches, maar in de sloppenwijken en hun moeders zitten zonder werk. In die favelas wonen heel veel mensen, onder slechte omstandigheden, dus dat is een gevaarlijke situatie. Om de kinderen en moeders te steunen, delen we voedselpakketten uit- normaal krijgen de kinderen eten op de crèche en je kunt nu natuurlijk de rest van het gezin niet overslaan bij het uitdelen van voedsel.” Het geld dat bestemd was voor verbetering van het tweede gebouw, gaat nu naar de aanschaf van voedselpakketten met rijst, bonen, olie, suiker, pasta, fruit, groenten, yoghurt en vlees.

Doneren

Stichting São Tiago zet het werk voort van de Nederlandse pater Theo Leyen, die in 1935 zijn werk begon in Brazilië onder de allerarmsten. In 1994 overleed hij. Al het ingezamelde geld gaat naar het goede doel, vertelt Jopie. “Een keer in de vijf jaar reizen we er naar toe, op eigen kosten.” Giften voor de voedselpakketten zijn op dit moment hard nodig. Een bijdrage leveren kan via NL57 ABNA 0618273654 Zie ook: www.stichtingsaotiago.nl

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten