Afbeelding

Veilig zwemmen in de buurt; waar let je op?

Recreatie & Ontspanning

Het wordt weer een stuk warmer in Nederland en als het even mee zit kunnen we weer lekker gaan zwemmen bij één van de vele natuurlijke zwemplaatsen in de omgeving. Toch is het helaas niet altijd zo dat je hier gegarandeerd veilig zwemt, want ook aangewezen zwemplaatsen hebben last van verontreiniging door mens of natuur.

In Nederland zijn 770 aangewezen zwemplaatsen die stuk voor stuk goed in de gaten gehouden worden. Zo'n zwemplaats is niet persé bewaakt en ook een toegangsprijs is niet een vereiste. Het enige verschil met andere zwemplekken is dat deze officieel aangewezen zwemplekken regelmatig gecontroleerd worden door de overheid op waterkwaliteit. Op www.zwemwater.nl kun je, voor je komst, jouw uitgekozen zwemplek controleren.

Waarschuwingsborden Japanse Oesters

Iedereen die kan zwemmen heeft basiskennis over hoe je niet in de problemen kan raken. Helaas kun je zelf niet controleren of het water waarin je zwemt veilig is. Het kan echter wel grote lichamelijke klachten geven. Blauwalg is het bekendste gevaar. Deze bacterie (geen alg dus) kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken. Zwemmersjeuk zijn vervelende jeukende bultjes die veroorzaakt worden door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Een eng idee, maar meestal nemen de klachten na 12 uur af. Je goed afspoelen kan de jeuk wat verlichten. Van verontreinigt water, veroorzaakt door een virus, parasiet of bacterie, kun je flink ziek worden en je kan last krijgen van een oorontsteking als een bepaald soort bacterie zich manifesteert in het water, vooral als het een lange tijd lekker warm is geweest. Zeldzaam is de Ziekte van Weil, die veroorzaakt wordt door rattenurine en erge klachten en hoge koorts kunnen veroorzaken. In de Oosterschelde leven Japanse Oesters. Deze schelpen zijn vlijmscherp en kunnen diepe wonden veroorzaken. Wanneer er ergens Japanse Oesters zijn gevonden staan er (meestal) waarschuwingsborden.

Als je jezelf tegen al die narigheden wilt beschermen, kun je het beste alleen zwemmen op aangewezen zwemplaatsen én deze van te voren controleren op www.zwemwater.nl. Zoals het nu lijkt zijn alle zwemplekken in Schouwen-Duiveland én Goeree-Overflakkee nog veilig. De waterkwaliteit is altijd aan verandering onderhevig, check dus altijd online of hou de borden en vlaggen in de gaten. Dan ben je verzekerd van een leuk en veilig dagje zwempret.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk