dinsdag 22 september, 2020 10:43
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Gerdien Verboom-Janse op de Boekfiets
Gerdien Verboom-Janse op de Boekfiets (Foto: Bibliotheek Oosterschelde)

De Boekfiets komt naar je toe

  Recreatie & Ontspanning

Bibliotheek Oosterschelde pakt nieuw initiatief op

Zierikzee – Vanaf september kun je hem op Schouwen-Duiveland tegenkomen: de boekfiets. Bibliotheek Oosterschelde is momenteel bezig met alle voorbereidingen om te zorgen dat de vrolijke bakfiets in de diverse kernen kan gaan rijden en kinderen te verblijden met verhalen, muziek, spelletjes en knutsels.

De Boekfiets is van oorsprong een idee uit Vlaardingen en zal straks in Zeeuws-Vlaanderen, op Walcheren en Schouwen-Duiveland actief zijn. Coördinator bij Bibliotheek Oosterschelde Gerdien Verboom-Janse is enthousiast over het concept en legt uit wat de Boekfiets precies is. “Het is een bakfiets waar van alles in zit. Een vertelkastje, boeken, spelletjes, knuffels, tekenspullen en zelfs een geluidsinstallatie, om muziek te luisteren en liedjes te zingen. De bakfiets is heel herkenbaar en ziet er super vrolijk uit, dus hij zal kinderen erg aanspreken.”

Vertelkastje

Een van de belangrijkste onderdelen van de Boekfiets is het vertelkastje, een Kamishibai genaamd. Hierin kunnen vertelplaten, dat zijn in feite uitvergrote bladzijdes van een prentenboek. Het handige van het kastje is dat groepjes kinderen alles goed kunnen zien. Kinderen en ouders worden het verhaal ingetrokken, waardoor je goede interactie krijgt.

Locaties

Het is de bedoeling dat de Boekfiets wekelijks naar onder andere scholen, kinderopvangcentra en bibliotheken rijdt om daar het leesplezier van de kinderen en hun ouders te vergroten. De ouders erbij betrekken, is een belangrijke doelstelling. Zo krijgen zij en de kinderen meer plezier in lezen en voorlezen. Dat is goed voor hun taalontwikkeling en dat draagt weer bij aan een succesvolle schoolloopbaan. De Boekfiets start in Zierikzee en zal later ook in Burgh-Haamstede en Bruinisse rond gaan rijden.

Vrijwilligers gezocht

Voor nu is Gerdien vooral bezig om de inhoud van de Boekfiets samen te stellen en vrijwilligers te werven. “We zijn op zoek naar vrijwilligers met voorleestalent die het leuk vinden om een dagdeel per week eropuit te gaan met de Boekfiets. Uiteraard krijgen ze vooraf een training. Ook kunnen bedrijven Vriend van de Boekfiets worden.” Wie meer wil weten kan contact opnemen via g.verboom@bibliotheekoosterschelde.nl. Zie ook www.boekfiets.nl

Meer berichten