Een feestelijk onthaal op de eerste dag van het nieuwe schooljaar
Een feestelijk onthaal op de eerste dag van het nieuwe schooljaar Foto: Mariska den Hartog

Na veertig jaar is juf Birgit school nog niet zat

Persoonlijke verhalen

Burgh-Haamstede – Ze begon in Rotterdam en inmiddels is Birgit de Ruiter alweer jarenlang directeur van basisschool de Kirreweie in Burgh-Haamstede. Maar liefst veertig jaar zit ze inmiddels in het onderwijs. Dit schooljaar werd in ieder geval feestelijk ingeluid door alle leerlingen.

Het schooljaar is alweer een paar weken oud, maar juf Birgit denkt met veel plezier terug aan het begin ervan. Ze werd namelijk verrast door alle leerlingen van de Kirreweie bij aankomst op de eerste schooldag na de vakantie. Met gezang, een erehaag en van ieder kind een bloem werd haar werkjubileum van veertig jaar in het onderwijs gevierd. “Ik had natuurlijk wel iets verwacht, maar had geen idee wat. Het team deed heel geheimzinnig, zij hadden de grootste voorpret, ze weten dat ik niet zo van verrassingen houd. Maar het was heel leuk. Daarna heb ik op ijsjes en gebak getrakteerd. In november gaan we nog met de hele school pannenkoeken eten.”

Ingeburgerd

Nu ze al twintig jaar directeur is op de Kirreweie, is ze behoorlijk ingeburgerd. Maar dat ging natuurlijk niet in een keer. “Ik werkte hiervoor twintig jaar lang in het onderwijs in Rotterdam. Het was heel spannend om hier te solliciteren, ik liet alles in Rotterdam achter. En het was ook een behoorlijk pittige procedure. Met de wethouder, ouderraad en al erbij. Ze kwamen op mijn toenmalige werkplek kijken, ze wilden natuurlijk weten wat voor vlees ze in de kuip hadden,” vertelt Birgit lachend. “Andersom heb ik hier ook een dag meegelopen, om kennis te maken met de school.” 

Betrokken bij school

“Het was natuurlijk best wennen,” herinnert Birgit zich. “Hier was ik niet meer anoniem. Zelf kende ik de meeste mensen nog niet. Ik groette dus maar gewoon iedereen die ik in het dorp tegenkwam.” Na al die jaren is dat zeker goed gekomen. “Ik voel me heel betrokken bij de school, ken alle namen van de kinderen. Het is fijn om in het dorp te wonen waar je werkt. Je kent veel gezinnen en hun situaties.” Birgit is graag op ‘haar’ school. “Ik geniet er enorm van. Geen enkel schooljaar is hetzelfde. Na de zomer begin je telkens met het idee van ‘wat staat ons nu weer te wachten’. Natuurlijk zijn er soms kopzorgen, maar die aanpakken en oplossen geeft ook weer energie. Ik wil dit zeker de komende jaren nog blijven doen. Zolang het maar leuk is.”

Door Mariska den Hartog

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk