Afbeelding

Pepijn vond brommer uit 1975 achterin de schuur

Persoonlijke verhalen

Zierikzee - Wat is er leuker dan op een scooter of brommer rijden, zodra je 16 bent? Zo’n snel vervoermiddel is echt iets om naar te verlangen. Scooters genoeg op de weg, maar Pepijn Brozius heeft een vervoermiddel met een geheel eigen stijl: een knalgele KTM-brommer uit 1975.

Zijn brommer heeft wat weg van een klassieke Puch of Tomos, maar het is een bromfiets vervaardigd door de Oostenrijkse firma Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen, die ook motoren bouwde. “Mijn opa kocht ooit twee KTM-brommertjes tegelijk, voor 50 gulden bij elkaar,” legt Pepijn uit hoe hij aan zijn bijzondere vervoermiddel komt. “Opa had een fruitteeltbedrijf en hij gebruikte de brommertjes om koffie rond te brengen in de boomgaard, voor de plukkers.” Uiteindelijk is er van de twee brommers nog maar eentje over.

Pepijn: “Volgens mij is die andere naar een oom van mij gegaan. Mijn brommer stond op de boerderij in Ellemeet achterin een schuur. Ik ontdekte hem toen ik een jaar of 13 was en uiteindelijk ging ik hem opknappen, samen met mijn vader. Dat was leuk om samen te doen en je leert er veel van.” De brommer startte natuurlijk niet, na al die jaren in de schuur. Pepijn: “Hij deed eerst helemaal niks, want hij had misschien wel 15 tot 20 jaar stil gestaan. Toen vervingen we de bougie en liep hij ineens weer. Ook moesten er nieuwe banden op, want die waren helemaal uitgedroogd.”

Weinig mankementen

‘KTM - stevig, betrouwbaar, niet duur’ was een slagzin van KTM bromfietsen, die waar bleek te zijn, want het gele voertuig vertoonde verder weinig mankementen. Pepijn: “De achterrem hapert een beetje, maar ik heb ook nog een voorrem, dus dat is geen probleem. Het is ook niet zo’n heel solide systeem, dus er mankeert dan al snel iets aan.” Toch heeft zijn brommer Pepijn al wel een keer in de steek gelaten. “Laatst was hij een keer kapot, toen deed hij helemaal niks meer. Het bleek de bobine te zijn. Je leert wel lekker sleutelen van zo’n brommer, maar ik wil daar later niet per se iets mee.” Mensen in Pepijns omgeving genieten van zijn retrobrommer. “Ze vinden het wel lachen, op een leuke manier dan hè.” In zijn omgeving kent hij verder niemand met een klassieke bromfiets. Het zou wel leuk zijn om samen met anderen te sleutelen en van elkaar te leren.”

Tekst en foto door Anneke Flikweert

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk