dinsdag 22 september, 2020 09:27
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Paul Meuldijk uitgeroepen tot Gastvrijheidstopper 2019

  Persoonlijke verhalen

ZIERIKZEE - FNV Horeca reikte dit jaar voor het eerst de titel Gastvrijheidstopper van het jaar uit. Paul Meuldijk, werkzaam bij café de Biet in Zierikzee, kwam als winnaar uit de bus. De horeca zit bij hem dan ook diep in het hart.

De geboren en getogen Rotterdammer had niet altijd al de wens om de horeca in te gaan. Hij volgde het CIOS in Goes. Dat ging goed totdat hij de ziekte van Pfeiffer kreeg. "Toen 'mocht' ik het tweede jaar overdoen, maar dat zag ik niet zitten. Ik stopte met de opleiding en ging fulltime in de horeca werken." Paul had zijn eerste horeca ervaring al opgedaan tijdens de weekenden en vakanties in Burgh-Haamstede waar zijn ouders op camping Duinrand stonden. "Het begon met een avond in de afwas, bij Chez Arie. Op een gegeven moment moest ik even een paar borden aan tafel bij gasten brengen. Al snel zei mijn baas 'ga jij maar gewoon in de bediening.' Toen was ik een jaar of zeventien."

Vakkennis

Na het stoppen met het CIOS werkte Paul in de bediening bij Kaat Mossel in Rotterdam. "Daar ben ik steeds meer gaan leren over eten, wijn, whisky. Ik vond het leuk me erin te verdiepen en zodoende werd ik gevraagd bedrijfsleider te worden. In die jaren heb ik allerlei diploma's gehaald, van het middenstandsdiploma tot het diploma leermeester bediening. Tegenwoordig hoef je die allemaal niet meer te hebben en is Sociale Hygiëne al voldoende." Paul denkt dat dat geen goede ontwikkeling is. "Daardoor hebben ze geen vakkennis meer. Vroeger wisten kelners álles. Het waren bijna wandelende horeca-encyclopedieën. Tegenwoordig is dat wel anders."

Wennen

Het was voor de liefde dat Paul naar Bruinisse kwam. In het begin was het best even lastig om zijn draai in het Zeeuwse te vinden. Hij vroeg op een dag zelf aan Robbert Roggeband (eigenaar van de Biet red.) of hij daar niet kon komen werken. "Ik moest best wel even wennen in vergelijking met de stad. In Rotterdam is de horeca veel harder. Is daar de laatste ronde geweest, dan gaat het licht aan en krijg je de rekening onder je neus geschoven. Hier kun je op je gemak je drankje opdrinken en nog een half uurtje blijven hangen. Daar moest ik aan wennen. Het is gemoedelijker, iedereen kent elkaar."

Dag van de Gastvrijheid

Dat aanpassen ging Paul toch goed af. Hij werkt inmiddels bijna vijf jaar bij de Biet en heeft het super goed naar zijn zin. "Ik ben best een kameleon, praat met iedereen. Ik wil een ouderwetse kastelein zijn. Vriendelijk voor de dames, rap, met mij weet je waar je aan toe bent. Ik weet met iedereen wel een gesprek aan te knopen. Mensen naar de mond praten doe ik niet, ik ben gewoon mezelf." Het is waarschijnlijk vooral dat laatste wat hem de titel van Gastvrijheidstopper van het jaar heeft opgeleverd. Uit zo'n 220 inzendingen zat Paul bij de laatste drie. "Vooraf moest je je CV inleveren en een motivatie met vragen over wat voor jou gastvrijheid is. Toen bleek dat ik bij de laatste drie zat, moest ik een filmpje maken van anderhalve minuut." Tijdens de Dag van de Gastvrijheid die door FNV Horeca werd georganiseerd in Hilversum mocht het publiek stemmen. En Paul won. "Het is toch een stukje waardering voor je werk. En het was erg leuk dat oude collega's uit het vak je allemaal berichtjes gaan sturen."

Blijven leren

Ambitie voor een eigen zaak heeft Paul niet, nooit gehad ook. "Je bént zo'n zaak op den duur en werkt 80 uur in de week. Dat wil ik gewoon niet. Ik geniet van mijn werk zoals het nu is. Er zijn dagen dat mensen even extra omlopen om je te bedanken voor de fijne avond. Daar haal ik veel voldoening uit. Ik heb ook oprecht interesse in mensen en vind het leuk om te verbinden. Inmiddels heb ik heel wat mensenkennis. Ik zie het meteen of iemand een goede of kwade dronk heeft bijvoorbeeld." Paul vindt het ook leuk om de jonge garde de kneepjes van het vak bij te brengen. "Er werken hier veel jonge jongens en meiden. Ze komen binnen zonder ervaring en je ziet ze vervolgens groeien. Dat is leuk om mee te maken. In de horeca werken is heel leerzaam, je leert hard werken en je ontwikkelt je als persoon." Paul ziet zichzelf nog wel eens iets in het onderwijs doen. "Ik vind mijn werk zo leuk, dat wil ik aan anderen overbrengen. Zelf leer ik ook nog steeds bij. Je bent nooit uitgeleerd in dit vak."

Meer berichten