zondag 23 februari, 2020 05:44
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Hoe kwamen we vroeger de winter door?

  Historie

RENESSE - Nieuwe expositie in Blikmuseum De Blikvanger: "Hoe kwamen we vroeger de winter door?" 

We moesten ons zelf vermaken en dat viel niet mee. Er was niet veel geld, dus ging men vaak zelf wat knutselen. Vaders maakten poppenhuizen en moeders maakten kleren voor een pop. Ook waren er boekjes te koop waar poppen in afgebeeld waren met allerlei kledingstukken, die grotere kinderen zelf konden uitknippen. En als er sneeuw en ijs was dan ging men met de slee, die papa gemaakt had, glijden. Schaatsen was ook leuk, maar die had lang niet iedereen. Spelletjes waren erg in, want de winteravonden waren lang. Veel van deze zaken zullen te zien en te koop zijn.

Een verzamelaar van meccano, mijnheer Piet de Jonge (86 jaar) uit Krimpen aan de IJsel zal een gedeelte van zijn collectie tentoonstellen. Hij spaart al 40 jaar en maakt al zijn ontwerpen zelf. Hij heeft zelfs de Algera Kering aan de IJsel nagemaakt. Maar we gaan nog verder terug in de geschiedenis, naar de tijd van de toverlantaarn. Die werd gemaakt rond 1900. Er staat een wat jonger exemplaar in het museum. Er is nog meer optisch speelgoed te zien o.a. een zoetrope of wondertrommel, een stereoscoop,lijkt een beetje op de viewmaster uit de jaren 70. Er zijn ook bijzondere kaarten te zien waar je in moet kijken om diepte te zien.

Allemaal moeilijk uit te leggen, maar ik zou zeggen kom kijken. Het is de moeite waard. Het is een gezellige familietentoonstelling, zowel voor kinderen, ouders en grootouders.  Natuurlijk staat, vanwege het 25 jarig bestaan van het museum, de grabbeltonnen nog in het museum. Er zitten leuke prijsjes in, maar je kunt ook een grotere prijs winnen. De helft van de opbrengst gaat naar KIKA!

Openingstijden en entree

De expositie loopt van dinsdag 8 oktober t/m woensdag 29 januari 2020.

Openingstijden zijn dinsdag v. 10 – 12 uur, woensdag  v. 14 – 17 uur  en de 3e zondag v.d. maand  v. 12 – 14 uur

Entree € 1,50

Groepen kunnen op afspraak alle dagen.

Meer berichten