maandag 27 januari, 2020 07:58
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Museumdirecteur Albert Scheffers (rechts) deelt Zierikzeesche Moppen uit
Museumdirecteur Albert Scheffers (rechts) deelt Zierikzeesche Moppen uit

WIN WIN WIN! De Zierikzeesche Mop is terug

  Historie

ZIERIKZEE - Na bijna twee eeuwen is de Zierikzeesche Mop weer verkrijgbaar op Schouwen-Duiveland. Het oude recept van het koekje is nieuw leven in geblazen. Dat gebeurde na een vondst van een oud ingrediëntenboekje door gemeentearchivaris Ilja Mostert.

In het gemeentearchief van Schouwen-Duiveland vond hij het ingrediëntenboekje van bakker Jan Hegland. Een zeldzaam boekje en een van de weinige dat bewaard gebleven is. Bakker Hegland had zijn bakkerijtje aan de Poststraat in Zierikzee en bedacht de Zierikzeesche Mop in 1771. In 1815 overleed hij en zijn zoon, Marinus Doeleman, vader van de grondlegger van Zeelandia, nam de bakkerij over. Nu het koekje in vernieuwde vorm terug is, is het wat museumdirecteur Albert Scheffers betreft, een blijvertje. Het Stadhuismuseum, Zeelandia en Bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk hebben de krachten gebundeld om de lekkernij opnieuw op de kaart te zetten.

Ingrediëntenboekje

"Het boekje van Jan Hegland is natuurlijk een prachtige vondst," vertelt Scheffers. "We zijn naar Zeelandia gestapt en daar zijn ze gaan proefbakken. We hebben wel twaalf varianten gehad. Het is best zoeken naar het juiste recept. Het boekje is namelijk eigenlijk een ingrediëntenboekje. Er staat wat erin moet, maar niet hoe lang de baktijd is, welke boter en eieren erin gaan. Boter van vroeger was heel anders dan die van nu. En de maten waren soms ook anders. Zo had je een 'lood', maar hoeveel gram een lood is, kan ook variëren." Na al het testen is uiteindelijk voor deze variant gekozen; een klassiek roomboterkoekje met stukjes abrikoos, sinaasappel en amandelschaafsel. Oorspronkelijk zat er sukade in, maar dat is nu vervangen door de abrikozen, aangezien sukade duur en niet zo gangbaar meer is.

Samenwerking

Scheffers is erg verheugd dit te hebben kunnen realiseren. "We wilden dit samen doen met een lokale bakker. Het lastige was dat die daar wel de bakcapaciteit voor moet hebben. Zo zijn we bij Henk ten Hove uit Nieuwerkerk terecht gekomen." Het etiket is gezamenlijk ontwikkeld, aan de binnenzijde is het recept te vinden voor wie zelf aan de slag wil. Wie dat niet ziet zitten, kan gewoon terecht bij Bakkerij Ten Hove, het Stadhuismuseum of in de broodhoek van slager Ornée Bolier. "Het is de bedoeling dat deze lekkernij in de markt blijft. Iedereen kent de Weesper Mop, het zou leuk zijn als de Zierikzeesche Mop ook naam krijgt en op die manier ons stadje extra op de kaart zet."

Winnen?

Rondom Schouwen-Duiveland mag vijf pakken Zierikzeesche Moppen weggeven! Kans maken? Ga dan naar de Facebookpagina RondOmVandaag en doe mee met onze weggeefactie. Een e-mail sturen naar winnen@rondomvandaag.nl mag ook. Doe dit vóór 2 november. 

Meer berichten