Bij een sessie moet je opdrachten doen met het paard
Bij een sessie moet je opdrachten doen met het paard Foto: eigen beeld

Paard en Reflectie: Kom snel tot de kern met coachen met paarden

Gezondheid

ELLEMEET - Heb je het gevoel vast te zitten in je leven? Worstel je met een burn-out, met angstgevoelens of lukt het je niet om grenzen aan te geven, en vind je het moeilijk om over deze gevoelens te praten? Dan is coaching met behulp van paarden wellicht de oplossing! Karin van Koppen is coach bij haar eigen bedrijf Paard en Reflectie in Ellemeet en vertelt wat wij mensen kunnen leren van een paard: “Paarden zijn oordeelloos.”

Karin is altijd al bezig geweest met paarden en een aantal jaar geleden komt ze in aanraking met het coachen met behulp van paarden. Ze rond de eerste opleiding af en is verkocht. Daarna volgt ze meer opleidingen en verdiepende modules op het gebied van Equine Assisted Coaching, zoals paardencoaching officieel heet.
Als coach met paarden begeleidt Karin mensen in een individuele therapiesessie met paarden: “Vaak komen mensen met een specifieke hulpvraag bij mij. Ze hebben een burn-out, vinden het moeilijk om grenzen aan te geven of willen assertiever worden, worstelen met depressie, een angststoornis of ASS. Het is heel divers. Samen met de paarden gaan we aan de slag.”

Een sessie begint altijd bij een kort gesprek, maar daarna gaat Karin al snel met haar coachees naar de paarden: “Ik heb drie paarden waarmee ik werk en zij mogen zelf kiezen of ze mee doen met de sessie. Daarnaast voelt de coachee zelf aan met welk paard ze op dat moment de beste klik hebben, daarmee mogen ze een activiteit doen.” Activiteiten lijken vaak simpel, maar kunnen een heleboel teweeg brengen: “Soms is het alleen borstelen of een stukje wandelen. Ik zie het gedrag van een paard, soms heel klein, en stel vragen hierover. Waarom denk je dat het paard dit doet, hoe voel je je daarbij. De coachee krijgt zelf de kans om het gedrag te interpreteren en vanuit daar zetten we stappen.”

Paarden zijn heel gevoelig en kijken makkelijk door de maskers van een mens heen: “Je komt niet weg met een sociaal-wenselijk antwoord,” vertelt Karin. “Daarom kan je snel tot de kern komen.” Karin coacht zowel volwassenen als kinderen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de sessies en ze werkt ook samen met de gemeente voor mensen met een indicatie.

Vraag jij je af wat coachen met behulp van paarden voor jou kan betekenen? Bezoek dan eens de website www.paardenreflectie.nl, of neem gerust contact op met Karin door te bellen met 06 20042085 of mail naar paardenreflectie@outlook.com.

Afbeelding
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk