Afbeelding

Kleurenpracht op De Goede Zorg

Gezondheid

Ook dit jaar zijn er weer zwaluwen aan het nestelen in de schuur en in het nachthok van de zijdehoenders wordt er druk gebroed. Hopelijk hebben we over een poosje veel nieuw leven op De Goede Zorg!

Leven in de brouwerij

In gesprek met één van de bewoners :

Hoe lang woon al op De Goede Zorg? 
Ik woon hier nu een jaar en een paar dagen.

Waarom woon je op De Goede Zorg? 
Ik had er veel zin in om op De Goede Zorg te gaan wonen. Ik ben eerst met mijn ouders wezen kijken en toen vond ik het heerlijk rustig. Dat was op mijn vorige woonplek niet zo. Ik heb begeleiding nodig omdat ik autisme heb en dwanghandelingen.

Je gaat ieder weekend naar huis. Hoe gaat dat? 
Goed. Ik merk verschil met toen ik hier nog niet woonde. Het gaat nu beter thuis omdat ik lekker in mijn vel zit door de rust. Soms mis ik wel de activiteiten die ze op mijn vorige woonplek deden: naar de bioscoop enzo. Maar dat komt misschien ook door corona.

Wat leer je op De Goede Zorg? 
Werken, met dieren omgaan, de dieren voeren, hokken schoonmaken, tuinieren, sjouwen met dingen, mijn kamer schoonhouden en de wc en de douche schoonmaken. Ook leer ik met anderen omgaan. Ik praat nu netter.

Waar moest je het meest aan wennen? 
’s Avonds op mijn kamer zijn; dat de avond een rustmoment is in plaats van een activiteit.

Hoe ervaar je de manier waarop je wordt begeleid? 
Steekt zijn duim op. De begeleiding zegt dingen duidelijk tegen mij. De afspraken zijn wel oké.

Welke dagbestedingsactiviteit vind je het leukst? 
Ik vind eigenlijk alles wel oké, tenminste, bijna alles. Paaseitjes inpakken is leuk, watergevecht is ook wel leuk en bakken vind ik ook leuk. Ik heb brood en pannenkoeken gebakken van zelfgemalen meel.

Wat vind je het minst leuk?
Paardenpoep scheppen. En dat de afspraak met mij is dat ik mijn telefoon om negen uur inlever.Wat doe je in je vrije tijd? Bouwen met lego, films kijken en spelletjes op mijn telefoon. Ook vind ik het fijn om buiten te zijn.

Als je het wonen en werken op De Goede Zorg in een paar woorden zou moeten omschrijven, wat zou je dan zeggen? 
Rust, structuur en orde.

Wat zou je tegen andere jongeren met autisme willen zeggen? 
Als je problemen hebt, hou ze niet voor jezelf, maar ga erover praten. Dat deed ik zelf niet en toen ik het wel deed, hielp het wel.

In gesprek met ouders:

Waarom hebben jullie voor De Goede Zorg gekozen als woonplek voor jullie zoon? 
We hebben bijna een jaar moeten zoeken naar een geschikte woonplek. Voor de ene woonplek was hij te jong, bij de andere paste hij niet in de groep en bij andere woonplekken waren er lange wachtlijsten. We hadden al bijna de hoop opgegeven. We waren bang dat hij ergens midden in het land terecht zou komen. We bleven zoeken en ineens kwam ik dit tegen. Mijn man en ik zijn wezen kijken en hadden er meteen een goed gevoel over. Het eerste wat opviel was de rust op De Goede Zorg. Ook Ienet straalde rust uit. Daarna zijn we nog een keer samen met onze zoon geweest. Het enige wat we spannend vonden, was dat er ‘s avonds geen activiteiten zijn. We waren benieuwd of dat een probleem zou zijn voor onze zoon en vroegen ons af of hij zich niet zou gaan vervelen. We hoorden van begeleiding op zijn vorige woonplek dat hij daar vaak op zijn kamer bleef ‘s avonds dus uiteindelijk verwachtten we wel dat goed zou gaan.

Welke ontwikkeling zien jullie bij jullie zoon? 
Het grootste verschil met hoe het eerst ging en hoe het nu gaat, is dat hij veel meer rust heeft in zijn hoofd. Dat merken we heel goed. Hij komt veel relaxter thuis. Ook zien we dat hij activiteiten langer achter elkaar kan doen in vergelijking met eerst. Verder merken we dat er geen haantjesgedrag is op de boerderij. Hij hoeft niet op de boksen tegen anderen. Ook kan hij zich beter uiten. Hij durft naar ons toe te komen als er wat is en dit durfde hij eerst niet. Hij kan nu aangeven waarom hij boos wordt bijvoorbeeld. Hij heeft veel bevestiging nodig en die krijgt hij ook bij jullie. Omdat het nu zo goed met hem gaat, vragen we onszelf soms af: hadden we het begeleiden van Pim toch niet zelf gekund? Toch merken we als hij langer thuis is, in de vakanties bijvoorbeeld, na een week alweer dat hij het thuis niet vol zou houden. In de thuisweekenden heeft hij kleine taken, zoals de tafel afruimen en in de tuin helpen. Doordeweeks wordt er meer van hem verwacht. Dat levert algauw weerstand op. Als hij denkt dat hij dingen moet, heeft hij er bij voorbaat al geen zin in.

Hoe zien jullie de toekomst voor hem?
We denken dat hij altijd veel begeleiding nodig zal blijven houden. Wij verwachten niet dat hij ooit echt helemaal op zichzelf kan wonen. Dat hopen we wel. We hopen dat hij net zo lekker in zijn vel blijft zitten als nu en dat hij blijft genieten van kleine dingen.

Wat zouden jullie mee willen geven aan andere ouders die een kind met autisme hebben? 
Vader: Lees boeken waarin wordt uitgelegd wat autisme is, zoals ‘Geef me de vijf’ van Colette de Bruin. Als ouders moet je weten wat het is. Mensen met autisme denken zo anders! Wat voor mensen zonder autisme een kleinigheidje is, kan voor mensen met autisme iets heel groots zijn. Moeder: Schaam je niet om hulp van instanties te vragen. Wij schamen ons totaal niet dat onze zoon hulp nodig heeft. Iemand kan er niets aan doen dat hij of zij autisme heeft. Als ouder kun je er ook niets aan doen, maar je kunt wel kijken naar wat je kind nodig heeft en daarvoor hulp vragen. We hebben bijvoorbeeld ook home-training gehad. Dat is heel confronterend, maar je leert er heel veel van. Wat mij bijvoorbeeld helpt als onze zoon heftige emoties laat zien, is heel precies nagaan wat er gebeurde en kijken wat nu echt de aanleiding was. Vader: Dat er schaamte is, heeft met een ideaalplaatje te maken. Ouders willen het hoogst haalbare voor hun kind: een goede opleiding, een baan, een relatie… Het gaat erom dat je kind gelukkig is. Als hij gelukkig is, zijn wij het ook. Dat je kind gelukkig is, dat is uiteindelijk het hoogst haalbare!

Achtergrond

De Goede Zorg is een Woon-zorgboerderij in het buitengebied van Ooltgensplaat. Sinds 2009 wordt er 24-uursbegeleiding geboden binnen een kleinschalige woonvorm in combinatie met dagbesteding.
Voor meer informatie, kijk op www.de-goede-zorg.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk