Tijdelijke fietsenstalling Havenpark Zierikzee
Tijdelijke fietsenstalling Havenpark Zierikzee Foto: Gerrit van Loon

Coronamaatregelen kosten eiland flinke duit

Financieel

Zierikzee - Niet alleen voor ondernemers is de corona-crisis een hard gelag, ook de gemeente Schouwen-Duiveland moet diep in de buidel tasten voor maatregelen. De gemeente stelde een overzicht op van wat dit nu al heeft gekost en misschien nog gaat kosten. Al met al loopt alles in de miljoenen euro’s. De gemeente geeft drie scenario’s qua tijdsplanning van de financiële consequenties.

Het eerste loopt tot 1 juni. Scenario 2 tot 1 september en scenario 3 tot 1 januari 2021. De bedragen lopen per taak of activiteit uiteen. Vergunninghouders mochten tijdens het thuiswerken gebruik maken van betaald parkeerplaatsen, die daardoor voor de gemeente niets opbrachten. Tot half juni waren er ook weinig toeristen op het eiland. Dat kostte de gemeente bij elkaar al 160.000 euro. De verwachting is dat dat bedrag oploopt naar twee ton tot 1 september en 2,2 ton tot einde jaar. Van het Rijk is voor de periode tot juni al wel inmiddels een compensatie ontvangen van 197.000 euro.

Die Rijks compensatie zit er niet voor elke activiteit in. Zoals voor de extra ict-uitgaven die het gemeenteapparaat zelf deed. Medewerkers zijn noodgedwongen anders gaan werken (meer thuiswerken, meer videobellen). Om dat te realiseren zijn extra kosten gemaakt voor onder andere laptops, meer bandbreedte etc. Kosten tot juni: 35.000 euro. Ook zijn er middelen aangeschaft om hygiënisch te kunnen werken. En terrastafels om buiten te kunnen werken en vergaderen, de buitenlucht is immers veiliger. Deze kosten kunnen oplopen tot 6.000 euro.

Liggeld

Een forse kostenpost van 70.000 euro zijn de Passantenhavens Zierikzee, Brouwershaven en Bruinisse. Door de afstandsmaatregel en geen eigen gebruik van toiletten kwamen er geen plezierjachten in de door de gemeente geëxploiteerde havens. Dus minder liggeld en watertoeristenbelasting. Vanaf 15 juni mocht er weer volledig worden ontvangen in de havens.

Compensatie

Handhaving is een andere taak waar de belastingbetaler aan meebetaalt. De aanschaf van tekstkarren voor verwijzing en informatie kostte al tienduizend euro. De verwachting is wel dat handhavingstaken gecompenseerd zullen worden. Het bedrag voor het aanschaffen van desinfectie, mondkapjes, drones voor strandinspecties en opleiding om hiermee te werken, liggen nu al op tweeduizend euro.

Handhaving

Meer inzet van handhavend personeel kost helemaal een klap geld. Nu al liefst 34.700 euro. Het toonbaar maken van maatregelen bij de reddingsbrigade kostte 13.000 euro die zeker niet terug te krijgen zijn. Besloten is de kermissen nu nog niet door te laten gaan. Geen opbrengst dus, maar misschien komen de kermissen in oktober nog. De schadepost voor de gemeente staat nu wat kermissen betreft op 33.150 euro, voor evenementen is dat 41.500 euro.

Tekst: Gerrit van Loon

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk