zaterdag 19 september, 2020 01:42
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: Marieke Mandemaker

Begin 2020 met een frisse duik

  Evenement

Burgh-Haamstede – Het is voor velen de ultieme start van het nieuwe jaar: de Nieuwjaarsduik. Veel meer dan met een heleboel mensen tegelijk in het koude water te duiken en er snel weer uit rennen is het niet. Toch zijn de meeste Nieuwjaarsduiken een hele happening. Met vuurkorven, hapjes en drankjes en dweilbands is het ook voor de supporters en afdrogers een gezellig feestje. Maar waarom doen mensen dit in hemelsnaam? 

De welbekende Nieuwjaarsduik in Scheveningen begon in 1965, een initiatief van Jan van Scheijndel een oud-Kanaalzwemmer van de Haagse Zwemclub Residentie. Hij en zes anderen namen toen een duik in zee. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een evenement waar tussen de zeven- en tienduizend mensen aan meedoen. Sindsdien wordt er op steeds meer plaatsen in Nederland een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Ook op Schouwen-Duiveland kun je op 1 januari een duik in zee nemen. Die van Westenschouwen is veruit de grootste op het eiland en zelfs van Zeeland. Daar gaan jaarlijks toch al gauw zo'n 600 dappere dodo's het water in.

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om mee te doen aan een Nieuwjaarsduik. Ilse Pronk-van Dijke heeft er haar verjaardagstraditie van gemaakt. Op 1 januari is ze jarig en doet al heel lang mee aan de Nieuwjaarsduik. "Het precieze jaartal weet ik niet meer, maar volgens mijn moeder mocht ik voor het eerst meedoen toen ik tien jaar werd. Nu word ik 30 en spring ik er weer in." Normaal gesproken vindt Ilse het een goede manier om de kater van Oudjaarsavond weg te spoelen. "Vorig jaar was ik zwanger en deed ik ook de duik. Toen had ik natuurlijk geen last van een kater, maar normaal is het na een goed feestje heerlijk en zo gezellig om dan om 15.00 uur met nog honderden andere mensen de duik te doen. Het is een echte aanrader!" 

Janine Versteeg deed vorig jaar voor de tweede keer mee. "Ik ben naar Spanje geëmigreerd en vond het wel mooi om met deze traditie in Nederland af te sluiten. Het was wel erg koud, ik had het de hele dag warm. Voor mij had het een dubbele lading, niet alleen een nieuw jaar, maar ook de laatste keer in het koude kikkerlandje om vervolgens naar Spanje te emigreren en daar een nieuw begin te maken." Heel toepasselijk deed Janine haar duik daarom in een Spaanse jurk. 

Een van de jongste deelnemers is ongetwijfeld Valerie van Veldhuizen. Haar moeder Saskia vertelt: "Valérie wilde op eigen initiatief op haar achtste al meedoen met de Nieuwjaarsduik in Westenschouwen. Ik vond haar eigenlijk te jong (en wij wilden voor geen goud ook mee het water in) maar het was zo schattig dat diverse volwassenen haar aan de hand meenamen het water in. Ze vond het een mooie start van het nieuwe jaar. Sinds 2016 probeert ze ieder jaar mee te doen." Valerie heeft haar moeder een keer overgehaald mee te doen. Dat was geen daverend succes wat Saskia betreft. "Wat was dat koud, voor mij nooit meer!"

Zin om zelf mee te doen? Aanmelden kan op www.nieuwjaarsduikwestenschouwen.nl Of je nu duikt of alleen kijkt, zorg dat je op tijd bent, want stipt om 15.00 uur wordt er geplonsd. En voor je het weet is het weer voorbij! 

Wist je dit al over de Nieuwjaarsduik?
Nederland heeft de meeste Nieuwjaarsduiken en het grootste aantal deelnemers ter wereld. Ook in veel andere landen, onder andere in Noord-Amerika (Polar Bear Plunge) en Duitsland (Neujahrsbaden, Weihnachtsbaden), worden Nieuwjaarsduiken georganiseerd. 

Een van de oudste nieuwjaarsduiken vindt plaats in Canada. Daar organiseert Vancouver Polar Bear Swim Club sinds 1920 ieder jaar een Nieuwjaarsduik. Bij de eerste editie waren er tien deelnemers. In 2000 waren het er 2128, een recordaantal.

In 2007 werd op advies van brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente de Nieuwjaarsduik in Scheveningen voor de eerste keer in 39 jaar afgelast vanwege het slechte weer.

Meer berichten