Sharon Landman van Thuiswerk-t
Sharon Landman van Thuiswerk-t Foto: Privébezit

Steuntje in de rug voor basisschoolleerlingen

Educatie

Burgh-Haamstede – Sharon Landman is deze maand gestart met Thuiswerk-t, een praktijk voor huiswerkbegeleiding en bijles voor kinderen op de basisschool. Sharon staat al ruim 17 jaar voor de klas en merkte tijdens de lockdowns hoe moeilijk het eigenlijk is voor kinderen om online zelfstandig te werken.

“Ik zag dat ze het niet voor elkaar kregen of niet aan werken toe kwamen. Veel ouders weten niet de maniertjes om dit aan te pakken. ”Er komt volgens Sharon steeds meer behoefte aan hulp op dat gebied. Al voor de lockdown kreeg een kwart van de basisschoolleerlingen een vorm van bijles of huiswerkbegeleiding.

Steuntje in de rug

“Ik denk dat dat alleen maar toe zal nemen,” zegt Sharon. “Natuurlijk zijn er achterstanden door de lockdown ontstaan. Vooral op het gebied van automatiseren, zoals met spelling en rekenen. Ze hebben wel doorgewerkt, maar het zit er gewoon niet in. School gaat daar ook mee aan de slag. Maar kinderen die leerproblemen hebben, met dyslexie bijvoorbeeld, die hebben extra hulp nodig. Ik zie daarom een kans om dit op te pakken. In de klas heb je niet altijd de tijd die je aan een kind wil geven. Nu kan ik heel gericht te werk gaan en aansluiten op het niveau van het kind. Dat is het leuke en geeft mij een goed gevoel!”

Aanpak

Sharon is begonnen kinderen bij haar thuis te ontvangen. Daarnaast kan het ook online, maar bijvoorbeeld ook op een locatie van school. “Ouders willen gewoon dat hun kind goed geholpen wordt. Ze kunnen dat zelf niet altijd en weten niet hoe het op school wordt aangeboden. Iedere school heeft andere methodes en het is van belang daar op aan te sluiten. We kijken waar de hiaten zitten. School kan vooraf aangeven wat er de komende week behandeld wordt en dan kan ik daar alvast mee aan de slag. Het kan ook andersom, dat er uit toetsen blijkt dat er ergens extra aan gewerkt moet worden. Dan gaan we daar mee aan de slag. Het is heel afhankelijk van het kind hoe we het aanpakken en hoeveel tijd ervoor nodig is. Het is belangrijk dat een kind vertrouwen in zichzelf krijgt, dan krijgt het motivatie om te leren.” Naast bijles geeft Sharon ook huiswerkbegeleiding. “Dan gaan we leren plannen, bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk of om een toets te leren. Ze moeten door krijgen dat ze langer vooruit moeten kijken en een efficiënte planning moeten maken.”

Door Mariska den Hartog

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk