woensdag 23 september, 2020 20:27
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Sara, Tiffany, Joëlke en Sem bij de Keet
Sara, Tiffany, Joëlke en Sem bij de Keet (Foto: Joop van der Laan)

Keet op het Strand met jonge ondernemers

  Educatie

Scharendijke – Het was een bijzonder team met drie meiden en een jongen, dat deze zomer een avontuur beleefde op het strand van de Brouwersdam. Sara, Tiffany, Joëlke en Sem zijn studenten van de beroepsopleiding manager/ondernemer horeca in Bergen op Zoom. Voor hen dit jaar geen reguliere vakantie. Nee, keihard werken in de foodtruck met de toepasselijke naam “Keet bij Zee”.

Conny van der Horst, praktijkbegeleidster vanuit school, vertelt dat deze aanpak tussen werkveld, school en student een succes is: “Mbo’ers zijn doeners die ervarend moeten leren. Maar als je als student een onderneming wil beginnen kost dit veel energie. Deze studenten gingen de uitdaging aan en kwamen in een rollercoaster terecht. Zeker omdat niet elke onderneming zit te wachten op zo’n project met risico’s en daarbij kwam ook nog de corona-periode”.

Samenwerking

In de laatste week voor de zomervakantie kwam het project van de grond in samenwerking met Zeevent. Dat concept van “Strandclub Zee” hielp de jonge ondernemers op pad. Max Traa van Zeevent: “De studenten moeten alles nog leren in de praktijk maar zijn uitgedaagd om echt zelf te gaan ondernemen. We hebben ze vooruit geduwd om ze te leren fouten te maken die nog zonder grote (financiële) gevolgen zijn.” Max prijst de toegevoegde waarde van samenwerking in een project terwijl stages veelal gericht zijn op het individu. De “keet” kreeg een plaatsje bij Strandclub Zee en was een uitstekende uitvalsbasis voor de ondernemersaspiraties. De Strandclub had vanwege corona 20 procent extra terrascapaciteit gekregen van de gemeente en die ruimte mochten de studenten benutten.

Ondernemersplan

Joëlke de Prieëlle uit Goes is één van de ondernemers in spé. Ze kijkt terug op een intensieve periode. Zo leerzaam dat ze zegt: “De eerste 5 à 10 jaar ga ik nog geen eigen bedrijf beginnen”. Joëlke is onder de indruk van wat een ondernemer voor de kiezen krijgt. Op de dam werd het viertal in het diepe gegooid. De warme zomer diende zich aan en ze draaiden volledige werkdagen. Moesten zelf “plannen, voorraden bijhouden, evalueren en vooral met elkaar zelfstandig problemen oplossen”. En inspelen op de vraag waardoor het aanbod gaandeweg werd aangepast. Zo kwamen zeewaardige producten op het menu te staan, zoals friet met truffelmayonaise en kibbeling met luxe saus. De praktijk is de beste leermeester, dat staat buiten kijf voor dit viertal. Joëlke: “We hebben ons eigen ondernemersplan in de praktijk geschreven”.

Tekst: Joop van der Laan

Meer berichten