Michiel de Ruyter
Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter, de musical, is binnenkort te zien in het Muziektheater Zeeland

Cultuur

Het Muziektheater Zeeland bestond in 2020 liefst 75 jaar. Het gezelschap wilde Zeeland destijds verrassen met een in eigen beheer geschreven en gecomponeerde Zeeuwse musical. Dat tekstschrijver Rini de Koster en componist Hans Laureyn in die musical de hoofdrol toebedeelden aan de Zeeuwse admiraal Michiel de Ruyter, zal voor geen enkele Zeeuw verrassend zijn. Helaas gooide het Covid-virus roet in het eten en moest in 2020 de productie nota bene één week voor de première worden geannuleerd. De teleurstelling bij het gezelschap was groot. Ontzettend veel inspanningen bleken van het ene op het andere moment totaal voor niets te zijn geleverd! 

Gedurende anderhalf jaar na dit jammerlijke moment heeft het gezelschap de musical “onderhouden” door aanvankelijk “digitale repetities” te organiseren en recentelijk door de fysieke repetities weer op te starten. Alles wordt nu in gereedheid gebracht om “Michiel de Ruyter, de musical” met veel allure op de planken van de drie grootste Zeeuwse theaters (Goes, Middelburg en Terneuzen) weg te zetten. 

De voortgang van dat proces gaat momenteel uiterst voortvarend. Het gezelschap zal Zeeland verrassen met niet alleen een bijzonder verhaal, maar ook met prachtige muziek en dito aankleding. Maar de verrassing van de decors zal de bezoekers nog het meest aanspreken. Voor het eerst in haar geschiedenis bedient de vereniging zich van zeer moderne en vooruitstrevende techniek! 

Het verhaal van deze bijzondere musical gaat primair niet over de heldendaden van de Zeeuwse beroemdheid. De producenten hebben zich in dit verhaal toegelegd op de enorme dilemma’s die De Ruyter moet hebben gehad op de momenten dat hij voor de zoveelste keer werd gevraagd het land in één of andere oorlog te dienen. Zijn liefde voor vrouw en kinderen was de patriot namelijk minstens evenveel waard als zijn liefde voor het land. Dat zijn omgeving niet altijd gecharmeerd was van de keuzes van De Ruyter, wordt door het uit veertig leden bestaande koor fraai uitgebeeld. 

De rol van Michiel de Ruyter wordt vertolkt door Peter Reinders. Zijn vrouw Anna wordt neergezet door Amber de Vrieze. Andere bijzondere rollen worden gespeeld door Marc Linssen (Johan de Witt), Rini de Koster (Cornelis de Witt) en Kees den Herder (Cornelis Tromp). De regie wordt gerealiseerd door de Vlaming Hugo Segers. Dirigent is Hans Laureyn, terwijl Iris Veekens de choreografie verzorgt. De productie wordt in zijn totaal geleid door de productieleiders Margriet van Zweden en Iris Veekens. 

De voorstellingen vinden plaats op: 

vrijdag 12 november 2021, 20.00 uur in De Mythe Goes, première
zaterdag 13 november 2021, 14.30 uur in De Mythe Goes;
zaterdag 13 november 2021, 20.00 uur in De Mythe Goes;
zaterdag 20 november 2021, 20.00 uur in de Stadsschouwburg Middelburg;
zaterdag 27 november 2021, 20.00 uur in het Scheldetheater Terneuzen;

De kaartverkoop is in handen van Zeeland Theaters, kaarten zijn dus te bestellen via de website www.zeelandtheaters.nl

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk