Afbeelding
Foto: Eef de Graaf

Kunstwerk van vispluis onthuld in Zierikzee

Cultuur

Zierikzee - Eind april is het kunstwerk Pluis van stichting Centree onthuld. Het kunstwerk van vispluis symboliseert de hulproep om de zee te verlossen van vispluis.

Met drie enorme handen vragen we aandacht voor de vervuiling van de zee door het gebruik van vispluis en de inzet van alternatieven. Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer en Jack van der Hoek, burgermeester van Schouwen Duiveland, onthulden het kunstwerk. Vispluis is het meest aangespoelde stukje plastic langs de Nederlandse kust, waarom is daar zo weinig publieke aandacht voor? Dat vroeg Erik van Uffelen van de culturele stichting Centree uit Zierikzee zich af. “En hoe kunnen we als culturele stichting hier een steentje in bijdragen? Er is veel aandacht voor zwerfvuil, maar de blauwe en oranje pluisdraadjes zien we over het hoofd en blijven liggen.”

Vervuiler

Vispluis wordt gebruikt in de visserij om de netten te beschermen tegen de bodem en wordt hiervoor in grote klossen onder de netten gebonden. De plastic draadjes slijten echter snel af en blijven met tienduizenden kilo’s achter in de zee. Voor elke vis, een paar meter draad. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee, dat begin dit jaar is verschenen komt het blauwe vispluis met stip op 1 als grootste vervuiler in de plastic soep uit de bus.

Maatschappelijke rol

Centree organiseert culturele festivals en triggert met kunst. Hierbij vervult zij ook een maatschappelijke rol. Pluis is een belangrijk onderwerp waar weinig aandacht voor is maar dat een grote impact heeft op onze kust. Centree is kunst en cultuur, daarom doen ze iets dat bij hen past: Verbinden met kunst. Toepasselijk is dat de kleur van het meeste pluis Centree-blauw is. Daarmee was het idee geboren. Studenten van HZ University of Applied Science deden het afgelopen jaar onderzoek naar vispluis op het strand en de haven van Vlissingen. Leerlingen van de Pontes Scholengroep en HZ gingen in opdracht van Centree op zoek naar alternatieven, dat bleek knap lastig. Wel waren er heel veel leuke en creatieve ideeën.

Ontwerp kunstwerk

Stichting Centree heeft Kunstenaar Kianoosh Gerami gevraagd om mee te denken, hij overtuigde Centree met een indrukwekkend ontwerp en ging aan de slag met het vispluis. Hij gebruikte hiervoor het vispluis dat hiervoor door Centree en vele partners verzameld is langs de hele Nederlandse kust. Het pluis komt echt overal vandaan en werd bij Centree afgegeven of opgestuurd. Van dit pluis zijn nu drie enorme handen gemaakt. Handen die de hulproep vanuit de zee verbeelden. De handen zijn opgebouwd uit een staalskelet dat belangeloos is gemaakt door Hanse Staalbouw uit Nieuwerkerk, zij hebben ook de transporten en het plaatsen verzorgd. Daarnaast is het project mogelijk gemaakt door de Gemeente Schouwen-Duiveland, Cultuurfonds Zeelandia en Stichting Monumentenbezit.

Doorbraak

Gelukkig lijkt er nu een doorbraak met betrekking tot het vispluisprobleem. Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee vertelt over het project VispluisVrij dat in 2013 startte. “Dit project richtte zich op de zoektocht naar alternatieven voor plastic vispluis en hoe we kunnen voorkomen dat het in zee terechtkomt. Dit heeft geleid tot vijf kansrijke duurzame alternatieven die momenteel al toegepast of nog verder getest worden: versneden fietsbanden en rubber strips, strips van yakleer, draden van in zeewater afbreekbaar biopluis en een ontwerp voor een speciaal soort beschermingsnet dat om de buitenkant van een visnet heen geplaatst kan worden. Het biopluis van een in zee afbreekbaar materiaal lijkt het meest belovende alternatief. De prijs van biopluis is de grootste uitdaging Op dit moment wordt er door het Rijk gewerkt aan de revisie van het pakket van maatregelen van de Kaderrichtlijn Marien. Een van de maatregelen waarnaar wordt gekeken is de inzet van financiële middelen om alternatieven aantrekkelijk te maken en daarmee het gebruik ervan te stimuleren”.

De handen zijn tot eind oktober te zien naast de Dikke Toren in Zierikzee.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk