zaterdag 5 december, 2020 23:45
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
<p>Benjamin Moser geeft de lezing van 2020</p>

Benjamin Moser geeft de lezing van 2020

(Foto: Merlijn Doomernik)

Kijk Joost Zwagerman Lezing 2020 gratis online

  Cultuur

Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 uitgereikt. Vanwege de coronamaatregelen is de lezing dit jaar online te zien. 


Benjamin Moser
De Joost Zwagerman Lezing 2020 zal worden gegeven door de schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). Moser groeide op in Houston, Texas. Hij studeerde aan Brown University en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. Zijn biografie Sontag: Her Life and Work over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag werd in mei j.l. bekroond met de Pulitzer Prize, de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs.

In zijn lezing zoekt Benjamin Moser antwoord op de vraag waarom goede kunst ons altijd verontrust en verwart. Op onnavolgbare wijze brengt hij de unieke kwaliteiten van het werk van Frans Hals in verband met Beethoven en Goya en andere grote kunstenaars, zoals James Whistler en Vincent van Gogh en legt hij uit waarom de kunst van de Haarlemse meester ons vandaag de dag nog steeds aanspreekt en relevant is. Actueel, informatief en, Moser kennende, ongetwijfeld verwoord met een bevlogenheid die de geest van Joost Zwagerman ademt. Patrick van Mil, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar, zal na afloop met hem in gesprek gaan.

Gratis te zien
De lezing vindt online (on demand) plaats op www.joostzwagermanlezing.nl op 18 november 2020, vanaf 20.00 uur en is gratis beschikbaar. Het online programma begint om 20.00 uur met de bekendmaking van de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs. Voorafgaand aan de lezing brengt Spinvis twee nummers ten gehore.

Meer berichten