dinsdag 22 september, 2020 08:46
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto:

Kerstmarkt in Scharendijke

  Cultuur

Was de grootste kerstmarkt van Schouwen-Duiveland eerst altijd in de Grote Kerk van Brouwershaven, dit jaar is deze in dorpshuis de Putmeet in Scharendijke. In het weekend van 14 en 15 december staan beide zalen van het dorpshuis helemaal in het teken van Kerst. Met kraampjes waar van alles te koop is en een hapje en drankje voor de inwendige mens. Nel Stout moest vorig jaar verstek laten gaan en daar baalde ze flink van. Dit jaar heeft ze het evenement weer enthousiast opgepakt.

Organisatie vindt nieuw onderkomen in de Putmeet
Scharendijke - Vorig jaar kon de Kerstmarkt door allerlei omstandigheden geen doorgang vinden, maar dit jaar wordt hij toch weer georganiseerd. Nel Stout is samen met Bram en Diny van de Panne de drijvende kracht achter dit gezellige evenement. Al 19 keer eerder organiseerde Nel de Kerstmarkt in de Grote Kerk van Brouwershaven. Helaas werden de kosten daarvoor te hoog en vorig jaar kampte Nel met gezondheidsproblemen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan, vertelt ze. "Van het voorjaar begon het toch weer te kriebelen. En Bram was altijd al mijn rechterhand. Samen met hem en zijn vrouw Diny zijn we gaan zitten om te bespreken of we het in Scharendijke konden gaan doen."

Afwisselend
Ze konden in het dorpshuis de Putmeet terecht en het hele jaar door hebben ze gebruikt om standhouders vast te leggen voor de Kerstmarkt. Zowel standhouders die altijd in Brouwershaven stonden, als ook nieuwe die ze op andere soorten markten tegenkwamen. Dat maakt de samenstelling van de markt afwisselend en weer anders dan voorheen. De Grote Kerk was een prachtige locatie, maar het was er wel koud. Het dorpshuis biedt wat dat betreft een groot voordeel.

Band opgebouwd
Nel regelt de uitnodigingen en het 'computerwerk', Bram en Diny hebben vooral een uitvoerende rol. Nel vindt het ontzettend leuk om te doen. "De contacten met de mensen is wat ik zo leuk vind. Elke mail met vragen beantwoord ik heel trouw. Er zijn mensen waar je echt een band mee opgebouwd hebt. Die doen al jaren lang mee aan de kerstmarkt. Je ziet ze niet het hele jaar, maar een paar dagen heel intensief. Daarnaast zien we elkaar soms ook op regionale markten." Natuurlijk zijn er de komende tijd andere kerstmarkten. Maar die ziet Nel zeker niet als concurrent. "Er zijn verschillend kerstmarkten, maar die vullen elkaar juist aan. De een doet dit heel goed, de ander dat."

Kramen en Kerststukjes
Het tweede weekend van december staat de Putmeet in ieder geval in het teken van Kerst. De toneelzaal en de gymzaal staat vol kramen met allerlei artikelen. Van sieraden, wol en vogelhuisjes, tot boeken, kersthuisjes en kaarsen. Er zijn nog enkele plekken te huur, Nel is nog op zoek naar iemand die kerststukjes maakt. De catering wordt verzorgd. Zo zijn er glühwein en oliebollen, er kan zelfs een frietje besteld worden. De entree van de markt is gratis. Interesse om een kraam te huren? Mail naar kerstmarkt.sd@gmail.com of bel naar 06-57847876.

Meer berichten