Afbeelding

Prinsjesdag

Column

Vlak na prinsjesdag worden wij overladen met samenvatting van de voorgenomen plannen en wijzigingen die de overheid voornemens is. De stabiliteit van “een” regering is er momenteel niet en het is dan ook meer dan ooit dat er over veel zaken onzekerheid heerst. De thema s wonen en milieu liggen eigenlijk wel aardig bovenop. Steeds harder wordt de roep om de hypotheek aftrek snel en sneller te laten verdwijnen. Dit zou ook goed zijn voor het woning tekort.  Maar krijgen starters het dan niet nog moeilijker ?  

De gevolgen voor bijtelling voor elektrische auto’s. De huidige bijtelling voor elektrische auto’s is gebaseerd op een korting van 10% op de bijtelling over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde (per saldo betaal je dus 12%). Dat deze korting per 1 januari 2022 omlaag zou gaan, was al bekend. De overheid wil toch graag veel elektrische auto’s op de weg? Wegens geldgebrek is dat ‘m dus niet geworden. De korting blijft gewoon zoals aangekondigd slechts 6% in 2022 en in 2023 helemaal geen korting meer op de standaard bijtelling. 

Op loonbelastinggebied komt er een vrijgestelde thuiswerkvergoeding volgend jaar. Deze belastingvrije vergoeding is 2 euro per thuiswerkdag. Het zou Nederland niet zijn als dit niet weer ingewikkeld zou worden gemaakt. Je mag die 2 euro bijvoorbeeld als een vaste vergoeding uitbetalen gebaseerd op het gemiddelde aantal thuiswerkdagen. Tot zover is er niets aan de hand. Maar let op: Op de dag waarvoor je de thuiswerkvergoeding krijgt, mag je geen reiskostenvergoeding ontvangen voor je woon-werkverkeer of gebruik maken van je zakelijke OV-kaart. Je moet dus kiezen tussen het een of het ander. En wie moet dat dan goed administreren? Juist, de werkgever. Een klein voordeeltje is wel dat de WKR 1,7% is over de eerste 400.000 euro loonsom. 

Voorgaande zijn slechts twee punten uit de gevolgen van milieu en indirect de pandemie maatregelen dan wel gevolgen, waarbij de thuiswerkregeling geheel nieuw is. Hopelijk krijgen we snel duidelijkheid en stabiliteit. 

Rini de Looze schrijft voor de redactie artikelen op fiscaal administratief gebied die relevant zijn voor ondernemers en particulieren. Kijkt u voor meer informatie op de website www.deloozefinancien.nl

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk