Kerstgroet of een Coronagroet? | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Schouwen-Duiveland
zaterdag 23 januari, 2021 02:09
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: Rini de Looze

Kerstgroet of een Coronagroet?

  Column

In deze dagen zwemmen we in de maatregelen van de overheid die ze voor het MKB hebben uitgebracht. Dit om te bezien voor welke clientèle we de tegemoetkomingen kunnen toepassen. De ondernemers die een nieuwe onderneming zijn gestart in 2020 vallen bijna geheel buiten de genomen maatregelen. Voor sommigen ontstaat er dan ook een uitzichtloze situatie met de vraag wanneer krijgen we dat virus onder controle en kunnen we weer iets plannen? Toch moet ik verwijzen naar mijn eerdere columns over de forecasting in liquiditeitsprognoses. Of dit nu het worst case scenario dan wel best case scenario gaat zijn maar stel deze financiële planning op !!!   


Er zijn ook velen die spaargelden dienen te plannen. Heeft u uw spaargeld geparkeerd op een spaarrekening in box 3 tegen een lage rente? Bedenk dan wel dat wanneer u in box 3 een belastbaar vermogen heeft van meer dan €50.000  u belasting moet betalen. Dat levert een linke belastingdruk op. Als uw vermogen/spaargeld in box 3 niet uitkomt boven het heffingvrije vermogen van €50.000 per persoon in 2021 (2020: €30.846)) dan heeft u geen last van deze extra belastingdruk. Maar die grens wordt in veel Nederlandse huishoudens overschreden. Check of u in box 3 te maken heeft met een hoge belastingdruk. Als dat zo is moet u kiezen voor een andere vorm van belegging, met een hoger rendement. Dat moet lukken, zonder al te veel risico. Of u moet uw spaargeld in een bv of een fonds voor gemene rekening onderbrengen. Dan verplaatst u de heffing naar de goedkopere box 2 van de inkomstenbelasting. Tegen de box 3-heffingen loopt massaal bezwaar. Bezwaar maak je binnen 6 weken na uw definitieve aanslag.  Meer weten ? Laat het ons weten. 

In deze laatste Column van 2020 rest mij niets anders dan u allen een zeer goede gezondheid en wijsheid toe te wensen. Het jaar 2021 wordt er een van nieuwe kansen!!      

Rini de Looze schrijft voor de redactie artikelen op fiscaal en administratief gebied die relevant zijn voor ondernemers en particulieren. Kijkt u voor meer informatie ook op de website www.deloozefinancien.nl

Meer berichten