woensdag 8 juli, 2020 05:52
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Herkomst Zeeuwse tonnering

  Column

Een tonnering is een ovalen brede gouden bruiloft band van 14 of 18 karaat geelgoud. Deze ring werd bij een bruiloft door de man aan de vrouw geschonken met de initialen van de vrouw of van beiden aan de buitenzijde gegraveerd soms met een krans van bladeren en bij rooms-katholieke vrouwen meestal een kruis. De man droeg geen trouwring.

In het graafschap Walcheren kwam deze ring in de mode in de tweede helft van de 19e eeuw (1850-1900). Maar ook op andere eilanden in Zeeland als onderdeel van de Zeeuwse klederdracht.

Omdat deze ring een ovalen brede ring betreft die lijkt op een vat of ton, werd deze trouwring ook tonnering genoemd. Het was vrijwel onmogelijk om deze ring te dragen tijdens het werken vanwege de breedte van ca. 2 cm. Daarom werden deze dus alleen gebruikt voor uiterlijk vertoon om naar de kerk te gaan of bij feestdagen en festivals.

Deze traditie duurde voort tot ca. 1915 en veranderde in de WO I en WO II. Soldaten begonnen ook een trouwring te dragen aan het front zodat ze hun partner symbolisch bij zich hadden.

Wij hebben 2 tonneringen in onze vitrine collectie voor iedereen zichtbaar zie foto hierboven.

De rechter tonnering is 18 karaat goud uit 1876
De linker tonnering is 14 karaat goud uit 1897

Het is zo zonde om te zien dat veel zilveren en gouden klederdrachtsieraden ingeleverd worden bij goud opkopers die vervolgens prachtige antieke en onvervangbare sieraden laten omsmelten.

Wij doen dan ook hierbij een oproep om bij ons de streeksieraden aan te bieden zodat u ervan verzekerd bent dat deze samen met andere streeksieraden in onze vitrine’s voor iedereen zichtbaar blijven en gered worden van de smelterijen.

Voor nieuwe trouwringen bent u uiteraard ook van harte welkom in onze trouwringenshowroom.

Showroom alléén op afspraak:
Kerkring 1, 4306 CJ Nieuwerkerk
Telefoon 0111 - 550 550
www.de-trouwringenspecialist.nl

Meer berichten