Yvonne is vooral  trots op haar huisgemaakte bolussen
Yvonne is vooral trots op haar huisgemaakte bolussen Foto: Anneke Flikweert

Yvonne Lampert -‘Moeders’- maakte haar dromen waar

Bedrijf in beeld

Brouwershaven - ‘Een grote pannenkoek voor 210 en een kleine voor 211.’ De zon schijnt en het is gezellig druk op het terras van Moeders bij de markt, in Brouwershaven. Yvonne Lampert geniet duidelijk en heeft ondertussen alles van keuken tot terras onder controle. Ze ziet precies wat er moet gebeuren. ‘Ik wil niet opscheppen,’ zegt ze ‘maar ik heb het meest perfecte team van heel het eiland.’

‘Moeders’ is Yvonne zelf, legt ze uit. ‘Het is hier als bij een moeder met zeven kinderen: moeders weten wat die kinderen uitvoeren. Ik werkte altijd met jonge mensen en één van hen noemde mij ooit ‘moeder.’ Op een gegeven moment namen anderen dat over.’ Op dit moment gaan mensen graag in eigen land op vakantie en ze geven hun geld hier nu ook uit.

Lokaal en zelfgemaakt

Bij Moeders op de markt is alles lokaal en zelfgemaakt: van de koekjes bij de koffie tot frietjes, appeltaart, cake en pannenkoeken. Sinds drie weken heeft Yvonne ook zelfgemaakte bolussen en daar is ze extra trots op. ‘Mensen kunnen hier altijd taart of bolussen bestellen en afhalen én we bezorgen ook maaltijden bij mensen thuis. Ook ter plekke kunnen we op verzoek van alles maken. O ja: onze picknickmanden zijn ook een succes trouwens.’

Later wil ik zoiets

Yvonne opende haar eigen bedrijf op 4 januari 2018 en daarmee maakte ze een langgekoesterde droom waar, nadat ze in Nederland en in het buitenland als kok werkte. “Op mijn vijftiende fietste ik langs dit pand, er zat toen een eethuisje in. Ik zei thuis tegen mijn moeder: ‘Als ik groot ben, wil ik zoiets.’ En ruim dertig jaar later is het niet alleen ‘zoiets’ maar ‘dit’- op dezelfde plek. Lekker kleinschalig en gezellig: het moet vooral niet groter worden.’ In de jaren hiervoor was Yvonne werkzaam als kok in Nederland, Spanje, Engeland en op Kreta.

Hard werken én genieten

Nadat de laatste gasten naar huis zijn, wordt alles schoongemaakt en het appeltaartdeeg alvast gemaakt. De volgende ochtend is Yvonne alweer vanaf 6.30 uur aanwezig, om te bakken en voor te bereiden. Ze heeft daar een heel stramien voor: eerst het bolusdeeg klaarmaken, dan de koekjes bakken, vervolgens het cakedeeg, dan de bolussen bakken, daarna de cake de oven in en dan de appeltaart. En dan is het alweer tijd om de voorbereidingen voor de lunch te maken. Het is hard werken, maar ook hard genieten voor Yvonne. ‘Jaag je dromen na en ga ervoor,’ is haar boodschap.

Tekst: Anneke Flikweert

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk