Afbeelding

Vicky Honig aan het roer in Zierikzeese optiek

Bedrijf in beeld

ZIERIKZEE - Sinds 1 januari mag Vicky Honig (37) zich officieel eigenaar noemen van Coen Honig Optiek in Zierikzee. Haar ouders Coen en Tonny openden hun optiekzaak meer dan 42 jaar geleden. Vicky is maar wat trots en blij dat ze de geschiedenis van het familiebedrijf voort kan zetten.

Het vak in de optiek werd haar met de paplepel ingegoten en ze voelt zich er dan ook als een vis in het water. Een baan in de communicatie zou volgens Vicky Honig toch niet bij haar gepast hebben. De opleiding vond ze heel erg leuk, maar een baan op kantoor trok haar niet zo. "Dit beroep vind ik heel dankbaar en dienend. Je kunt mensen echt helpen. Overigens zie ik mijn opleiding communicatie niet als verloren tijd. Het komt nog altijd goed van pas in de zaak. "De Zierikzeese begon met een cursus basis oogmeting, maar wilde al snel het vakdiploma halen voor meer diepgang en het echte specialisme van het vak. Zodoende heeft zij nu al een aantal jaar haar vakdiploma en draait volop mee in het bedrijf.  

Optiekmakelaar

Toen vader Coen zestig werd kwam de bedrijfsopvolging al eens ter sprake, maar vorig jaar was het punt bereikt dat hij en zijn vrouw Tonny niet te lang meer wilde wachten voor Vicky. Ze legt uit waarom: "Mijn ouders zien mij al jaren actief in de zaak en groeiende. Ze vonden het nu de tijd voor mij om een volgende stap te maken. Bovendien komt er nu een tijd dat ze dingen kunnen doen met de kleinkinderen en reizen maken nu ze nog vitaal zijn."

Het traject van de bedrijfsovername werd gedaan door een speciale optiekmakelaar. Er kwam een taxatie, Vicky schreef een businessplan en in een half jaar was het beklonken. "Er komt veel bij kijken, maar het ging best snel. Ik kan het iedereen aanraden om het op deze manier te doen, want het is toch een familiebedrijf. Ik wilde geen special treatment, omdat ik de-dochter-van ben."

De passie is zeker nog niet verdwenen bij haar vader en moeder. Coen en Tonny blijven voorlopig nog zichtbaar in de zaak. Ook de expertise gaat niet verloren want Coen zal er nog volop zijn en ook Tonny haar vertrouwde gezicht zal nog vaak in de winkel te zien zijn.

Bewegende markt

Vicky weet wat ze wil. "Mijn ouders hebben me veel vrijheid gegeven om het op mijn manier te doen. Er was altijd ruimte voor mijn mening. De bedrijfsvoering ga ik natuurlijk wel op mijn eigen manier inrichten, zodat het voor mij werkt. In de zaak verandert er niets voor de klanten. De naam niet, het interieur niet en de mensen ook niet. Ik wil wel wat nieuwe merken inkopen, maar dat is vooral omdat ik dat leuk vind, niet omdat het eerder niet mocht." Het zal wel belangrijk zijn voor het bedrijf om in deze bewegende markt mee te gaan. "Zoals de internetaanbieders en prijsstunters werken wij niet. Wij gaan uit van onze eigen kracht. Coen Honig Optiek is een speciaalzaak en we willen een kwalitatief goed product verkopen en dat extra stapje voor de klant zetten. Bij ons werken we met een prachtig team met gediplomeerde opticiens en optometristen die staan voor het vakmanschap. Je krijgt hier een deskundige en uitgebreide oogmeting en uitleg over wat je koopt. Kwaliteit staat voorop, maar we hebben voor ieder budget een keuze in zowel brilmonturen als brillenglazen en contactlenzen. Deze bedrijfsfilosofie wil ik zeker doorvoeren"

Beleving

"We hebben een brede en trouwe klantenkring, die wil ik behouden en natuurlijk uitbreiden. Daarnaast vind ik de innovatie van de apparatuur erg belangrijk. We werken met het nieuwste van het nieuwste, en dat willen we op peil houden." Maar bovenal wil Vicky haar klanten zorg bieden voor hun ogen en het kopen van een bril een beleving laten zijn. "Een bril is niet alleen meer een medisch hulpmiddel. Ik wil mensen meegeven en zelf laten ervaren dat het iets extra's is en dus ook leuk is om een mooie bril te dragen. Wij stemmen ons advies af op wat iemand nodig heeft, budget én belangrijker nog: waar hij zich goed bij voelt!"

Dat Vicky er nu een grote verantwoordelijkheid bij heeft, vindt ze zelf niet zo spannend. "Ik heb er niet van wakker gelegen. Natuurlijk is ondernemen risicovol en hard werken. Maar ik draai hier al zo lang mee en keek er al lang naar uit. Hoe mooi is het om een prachtig familiebedrijf op dit eiland voort te mogen zetten. Ik ben daar gewoon, ook voor het eiland, echt heel erg trots op!

Afbeelding
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk