Doe met Kerst iets leuks voor iemand in de buurt | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Schouwen-Duiveland
zaterdag 23 januari, 2021 03:22
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: Stockfoto

Doe met Kerst iets leuks voor iemand in de buurt

Zierikzee - Zodra het Kerst wordt gaan mensen ook nadenken over de kerstgedachte en ‘vrede op aarde.’ De boom wordt uitgekozen, overal verschijnen lichtjes en het kerstmenu vraagt onze aandacht. Rian Krijger, werkzaam in de zorg, krijgt het dan altijd op haar heupen, vertelt ze. Ze is geen fan van de kerstdagen. Rian: “Op 25 en 26 december zingen we over vrede op aarde. Alle andere dagen van het jaar slaan we elkaar de hersenen in.”


Persoonlijke kerstactie

Vanuit Rians onbegrip ontstond een paar jaar geleden iets moois. Elk jaar verzint Rian een persoonlijke ‘kerstactie’ en zet ze iemand in het zonnetje: een complete verwendag. Rian: “Het is mooi om iets voor een ander te doen, zonder daar iets voor terug te verlangen. Iemand blij maken met iets wat jou niet eens zo heel veel moeite hoeft te kosten.” ’s Avonds bedacht Rian haar plan, de dag daarna zocht ze er mensen bij en een week later werd alles al geregeld. Rian: “Zo simpel kan dat dus zijn. Ik vind het zelf leuk om dit te doen en het is ook een signaal naar andere mensen. Veel mensen denken dat zoiets voor een ander heel moeilijk is, of heel veel werk. Maar dat hoeft helemaal niet. Al koop je maar een leuk aardigheidje voor de buurvrouw, of vraag je of je ergens mee kunt helpen, of je nodigt mensen uit die alleen zijn.”

‘Kleine’ dingen – grote betekenis

Tot nu toe gaven al heel wat mensen gehoor aan Rians oproep. Ze doneerden bijvoorbeeld een gift aan de voedselbank of deden mee aan een inzamelingsactie van het Leger des Heils. Voor haar eigen kerstactie vroeg Rian uit haar omgeving een kapper, schoonheidsspecialiste en een pedicure. Dat ging vrij soepel: ze vroeg haar eigen kapper en wanneer ze in een winkel kwam, vroeg ze of de winkelier wilde sponsoren. “Gewoon vragen.” Sommige mensen hebben nauwelijks een netwerk en dan is het extra leuk ze eens te verwennen. Rians cliënte werd naar hotel De Kamperduinen gebracht waar ze ontvangen werd met koffie en broodjes en daarna heerlijk kon badderen. ’s Middags kwam de kapper en de andere dag de pedicure. ‘Ik lijk de koningin wel,’ zei ze. Onderweg was ze onder de indruk van alle lichtjes en ze kreeg een klein kerstboompje voor thuis. Rian: “Zo maak je ook weer eens wat mee. En ik geniet daar zelf ook van. Die glimmende oogjes bij zo’n kerstboom. Soms zijn dingen die voor onszelf klein lijken voor een ander van grote betekenis.”

Door Anneke Flikweert

Meer berichten