vrijdag 23 oktober, 2020 23:33
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Wendy Boeree en Ismael Abu Ayyash
Wendy Boeree en Ismael Abu Ayyash (Foto: PR)

Valappeltjes en -peren worden gezonde snack

Nieuwerkerk - Je hebt zin in wat lekkers en dan is een gang naar de koelkast of provisiekast snel gemaakt. Maar eigenlijk wil je wel graag iets gezonds snacken. Dan zijn er sinds kort de gedroogde appel- en peerschijfjes van Sona Linn, gemaakt van Schouwse appels en peren. Heerlijk én gezond en geproduceerd zonder extra toevoegingen. Zo proef je de natuurlijk smaak en krijg je goede voedingsstoffen binnen.


Jonge ondernemers Wendy Boeree en Ismael Abu Ayyash uit Rotterdam waren al een tijdje bezig met gezond voedsel. Wendy, fotografe van origine, vatte het idee op zelf granola’s te gaan samenstellen. Door de coronacrisis moest ze pas op de plaats maken met haar plannen. Ze ging werken voor Rechtstreex, een Rotterdams initiatief waarmee mensen verse, seizoensgebonden producten kunnen kopen, direct bij boeren en makers uit de eigen regio. Rechtstreex adviseerde Wendy haar aan de slag te gaan met haar plan om valappeltjes en -peren te drogen en daar een gezonde snack van te maken.

Steun lokale ondernemers

Maar hoe begin je zomaar een eigen bedrijfje? Daar kwam Ismael Abu Ayaash in beeld: Wendy ontmoette hem op een verjaardagsfeestje en Ismael had ervaring, expertise en een netwerk. “Wendy vroeg mij mee te gaan doen met haar bedrijf,” vertelt Ismael lachend, “en het was net een huwelijksaanzoek. Dat moment zal ik nooit vergeten.” Ze vullen elkaar prima aan. Wendy is super creatief en vindt het belangrijk dat je de telers op een goede manier helpt hun product af te zetten. Ismael regelt de contacten en zo kwam het dat ze bij Sjaak en Jos Flikweert uit Nieuwerkerk – ouders van een vriend- valappeltjes mochten rapen. Deze verwezen hen weer naar Senny Capelle voor peren. “Die gevallen appels en peren zijn niet meer geschikt om verkocht te worden aan de supermarkt,” legt Wendy uit. “We kiezen er bewust voor lokale ondernemers te ondersteunen.”

De wereld mooier maken

De betekenis van de naam van hun productlijn: ‘Sona Linn’ maakt ook duidelijk waar het tweetal voor staat. Wendy: “Ik heb Ierse roots en dus koos ik een Keltische naam. ‘Sona’ betekent ‘geluk’ en ‘Linn’ is een ander woord voor ‘tijdperk.’ Wij kiezen bewust voor kwaliteit en een ‘gelukkige tijd.’ We willen de wereld mooier maken.” De producten van Sona Linn zijn te koop via www.rechtstreex.nl Daarnaast zouden ze het leuk vinden als lokale winkels ook de Schouwse gedroogde appel- en peerschijfjes in het assortiment willen nemen. Zie ook Facebook: sonalinn en www.sonalinn.nl.

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten