woensdag 23 september, 2020 20:20
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: pixabay.com

Elekriciteitsnet Schouwen-Duiveland bijna vol; belemmering verduurzaming

Op maandag 7 september heeft netbeheerder Enduris bekend gemaakt dat het elektriciteitsnet op Schouwen-Duiveland bijna vol zit. Dit heeft gevolgen voor de (toekomstige) teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet door grote aansluitingen. Dit geldt alleen voor nieuwe grote aansluitingen, zoals bedrijven en andere organisaties die grootschalig zon op dak willen plaatsen, of grootschalige zonne- of windenergieprojecten. Zij kunnen hun opgewekte stroom die ze niet zelf gebruiken, niet meer terugleveren aan het net.

De terug geleverde energie moet van het eiland af worden getransporteerd, maar daar is het huidige elektriciteitsnet op dit moment nog niet op berekend. Dit probleem komt niet alleen op Schouwen-Duiveland (en Tholen) voor, maar speelt al langer in andere delen van Nederland.

Als gemeente waren we op de hoogte dat er in de toekomst problemen met de netcapaciteit zouden optreden; om deze reden is de gemeente samen met Enduris en TenneT al de mogelijkheden aan het verkennen voor een nieuw 150 kV station op Schouwen-Duiveland. Met een 150kV station komt er namelijk weer ruimte op het elektriciteitsnet. Op basis van criteria van Enduris en TenneT wordt gekeken naar een passende locatie voor dit station.

Wethouder Ankie Smit laat weten het een zorgelijke ontwikkeling te vinden. “Als gemeente zijn we verrast dat dit capaciteitstekort zo snel al opspeelt. Dit betekent vooral een belemmering in de verdere verduurzaming van Schouwen-Duiveland, niet in de laatste plaats voor de plannen van onze lokale ondernemers. We hebben binnen de Regionale Energiestrategie een nauwe samenwerking met de provincie Zeeland, Enduris en andere Zeeuwse gemeenten. Als onze partners roepen we hen op de krachten te bundelen en er samen voor te zorgen dat de capaciteit van het net zo snel als mogelijk verruimd wordt.”

Meer berichten